9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

“Školjke Boke” sa prijateljima tradicionalno obilježili Dan planete Zemlje

“Školjke Boke” kao i proteklih 19 godina obilježile su Dan planete Zemlje (22.april). U četvrtak na uzgajalištu školjki u naselju Ljuta organizovana je akcija pod nazivom Domaćinski i ekološki na našoj plavoj njivi.  Akcija je relizovana u saradnji sa Gimnazijom Kotor, Osnovnom školom “Narodni heroj Savo Ilić” u Dobroti, kotorskim Institutom za biologiju mora Univerziteta Crne Gore i Turističkom organizacijom Kotor.

Učenici Gimnazije i OŠ “Narodni heroj Savo Ilić” čistili su smeće od mosta rijeke Ljute do vodovoda Orahovac, a zatim su prikupljeni otpad selektovali. Imali su priliku i da vide kako se čiste solarni paneli sistema za snadbijevanje električnom energijom i filter za vodosnadbijevanje, a postavljali su i hranilice za šumske ptice.

Nakon toga je održan ekološki čas i prisutne je pozdravio ekolog Nevres Đerić, koji je podsjetio “da smo mi sastavni dio ove planete i da treba svakodnevno na bilo koji način da dajemo svoj doprinos”.

“Moramo se svi zajedno angažovati da spasimo našu planetu, zbog naše budućnosti, jer priroda nas konstantno upozorava da se na bolji način moramo odnositi prema njoj” – poručio je Đerić.

Vlasta Mandić, podsjetila je na Gretu Tumberg i Noama Čomskog, kao najveće aktiviste za očuvanje naše planete.

“Greta Tumberg je kao djevojčica sa svojih 12 godina iznijela sazanja o razvoju naše planete i života koji se kreće u negativnom smislu i izašla hrabro da štrajkuje protiv toga. Zatim su krenuli protesti na globalnom nivou. Ona je toliko isticala probleme sa kojima se susreće naša planeta da je dobila poziv od Ujedinjenih nacija. Ona je dala primjer svim mladim ljudima kako treba skrenuti pažnju na očuvanje naše planete.

Noam Čomski koji danas ima 94 godine je prije par godina bio proglašen za planetarnog intelektualca. Bavi se svim životnim temama. On je u posljednjem intervjuu rekao da je “održivi život na planeti došao pred kraj”- podsjetila je Mandić.

Dan planete Zemlje

Učenicima se zatim obratio direktor Instituta za biologiju mora dr Aleksandar Joksimović.

“Poruke za očuvanje planete koje šaljemo svake godine kao da iščezavaju, a jedina planeta na kojoj je moguć život je naša planeta Zemlja. Još 1997. godine Nevres Đerić i ja smo pokrenuli akciju koja ukazuje da treba da se prekine sa korišćenjem dinamita, krivolova i svega onoga negativnog po planetu Zemlju. Mi smo jedina vrsta na Zemlji koja uništava sve pa i sopstvenu vrstu, tako da ne zaslužujemo naziv Homo sapijens – svjesno biće. Ozbiljnost situacije ne shvatamo, a klimatske promjene su sve više uočljive – nemamo više jeseni i proljeća već žarka ljeta i hladne zime. Ne vodimo računa i zagađujemo i kopno i more, a plastika je veliki problem koji prijeti morskom ekosistemu. Naš loš odnos prema prirodi se kroz lance ishrane ponovo vraća nama. Zato mladi moraju biti odgovorni jer “na njima svijet ostaje”- poručio je Joksimović.

Podsjetimo, cilj obilježavanja i sprovođenja ovakvih aktivnosti, prema riječima organizatora, je da se ukaže na neophodnost zajedničkog doprinosa očuvanju planete Zemlje – kod sebe, u svom dvorištu, u svom gradu, u svojoj državi, a da to bude domaćinski, ekološki, održivo. Moramo znati, kako poručuju ekolozi, da nama ne pripada planeta Zemlja nego da svi mi pripadamo njoj i da “samo u skladu sa prirodom i životinjama možemo da opstanemo i spasimo sadašnjost radi naše budućnosti”.

Najčitanije