21 C
Kotor

Slušaj online radio

Slikar Vojo Stanić slavi 100. rođendan

Vojo Stanić foto arhiv

Velikan crnogorskog slikarstva, Novljanin Vojo Stanić danas slavi 100. rođendan. Ovaj fascinantni umjetnik afirmisao je crnogorsku kulturu  izložbama u Rimu, Londonu, Beču, Moskvi, Njujorku, Oslu, Kini i brojnim drugim sredinama. Na svojim platnima često otkriva momente primorskog života i poetiku svakodnevice, uz elemente nadrealizma i fantastike. Dok jedri snovima, možemo da osjetimo radost.

Vojo Stanić je rođen 3. februara 1924. u Podgorici a odrastao u Nikšiću. Završio je Akademiju skulpture 1951. u Beogradu, poslije čega je prešao u Herceg Novi.

Povodom Stanićevog stotog rođendana, 12. Mali salon hercegnovskih galerija biće posvećen upravo njemu, Izložba “Slike su moje priče” bće otvorena 10. februara.  Publici će tom prilikom biti predstavljena djela iz Stanićevog ateljea koja do sada nijesu prikazivana javnosti, kao i djela koja se nalaze u galerijskim i/ili privatnim kolekcijama, najavljeno je iz Herceg festa.

“Najteže je biti genije, ali – njemu je lako”, napisao je jednom Vojo, a mi mu želimo srećan rođendan i da mu je i dalje lako.

Riva – Vojo Stanić,

Čestitka Voju Staniću povodom 100. rođendana

Povodom stotog rođendana maestra Voja Stanića, čestitku su uputili predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

-Čestitamo Vam 100. rođendan u lično, ime Opštine Herceg Novi i cijelog grada koji ste učinili ponosnim što ste njegov mještanin i stvaralac koji je u njemu našao inspiraciju.

Naša je čast i zadovoljstvo što imamo privilegiju da sa Vama, našim ali i nadaleko priznatim umjetnikom, dijelimo istu ljubav prema gradu, moru, Boki i svim njenim ljudima. Vijek postojanja znači mudrost, smirenost i istančani pogled na stvarnost, ali i umjetnost. U svakom dašku maestrala, zvuku katarke jahte sa Škvera, letu galeba koji očekuje povratak ribara, prepoznali ste dragocjenost i pretvorili je u vanvremensku umjetnost.

Želimo Vam dobro zdravlje i da u godinama koje slijede osjetite isti damar topline grada koji Vas iskreno poštuje, svih nas koji cijenimo Vaše djelo i iskazujemo zahvalnost što ste dio naše zajednice.

Srećan Vam rođendan!

Najčitanije