3 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenija – Logar i Pirc Musar idu u drugi krug predsjedničkih izbora

Foto EPA

Nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar osvojio je najviše glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji u nedjelju, pokazali su neslužbeni rezultati nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi, ali nedovoljno da bi izbjegao drugi krug u kojem će se naći s Natašom Pirc Musar.

Logar (46), kandidat oporbenih konzervativaca iz Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, sučelit će se u drugom krugu za tri tjedna s neovisnom kandidatkinjom Natašom Pirc Musar (54), bivšom novinarkom i odvjetnicom specijaliziranom za zaštitu osobnih podataka koja je branila i Melaniju Trump.

Prema djelomičnim neslužbenim rezultatima nakon prebrojanih gotovo svih glasačkih listića, Logar je u prvom krugu osvojio 33,96 posto glasova a Pirc Musar 26,87 posto.

Na treće mjesto je izbio Milan Brglez (15,41 posto), a zatim slijede Vladimir Prebilič (10,66 posto), Sabina Senčar (5,95 posto), Janez Cigler Kralj (4,35 posto) i Miha Kordiš (2,80 posto).

Odaziv birača bio je 51,06 posto.

Logar je zahvalio svim biračima na glasovima i rekao je da su izborni rezultati potvrda da je slogan njegove kampanje ono što Sloveniji treba u sljedećih pet godina. Čestitao je Pirc Musar i kazao da prije drugog kruga očekuje sadržajnu raspravu te da će na kraju birači odlučiti tko je uvjerljiviji.

– Rado bi čestitao Nataši Pirc Musar, ondje sam ju vidio obučenu u zeleno. Nataša, čestitam ti na rezultatu i ulasku u drugi krug. Ostvarila si dobar rezultat, veselim se našim susretima u iduća tri tjedna u medijima i na terenu, kada ćemo predstavljati svoje programe, rekao je Logar.

Pirc Musar smatra da je došlo vrijeme za prvu predsjednicu.

– Najprije bih se rado zahvalila svima vama koji ste mi dali glas, kao i i svim građanima koji su izašli na izbore. Izbori su praznik demokracije. Iskrene čestitke gospodinu Anžeu Logaru na prvom mjestu u ovom prvom krugu, poručila je Pirc Musar.

Izvor:Hina

Najčitanije