30 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenija: U Piranu more pomicalo automobile, štete na stanovima i lokalima

Piran foto – https://siol.net/

U slovenskom Piranu u utorak se otklanjaju posljedice jutarnje iznimno visoke plime zbog koje je morska voda poplavila niži dio grada.

Voda je napravila štetu na prizemnim stanovima i lokalima, kao i na automobilima, koje vlasnici nisu uklonili.

U slovenskim obalnim gradovima između 6 i 7 sati oglasile su se sirene koje su upozoravale stanovnike na opasnost od poplava zbog visokih plima.

U Piranu je najviše problema stvaralo more. Postrojbe civilne zaštite zaštitile su dijelove grada  protupoplavnim vrećama od najavljene ekstremno visoke plime, no morska je voda prodrla i u mrežu oborinske kanalizacije iz koje je izlazila na površinu. Poplavljeni su stanovi u prizemlju, nekoliko trgovina i ugostiteljskih objekata.

I u Izoli su postavljene protupoplavne vreće, a morska voda djelomice je poplavila cestu.

U Kopru je more poplavilo niže dijelove obale, a tijekom jutra su zbog šteta od jakog vjetra morali  intervenirati i vatrogasci.

Na mareografskoj postaji u Kopru danas je izmjerena peta najviša razina mora od 1961., priopćila je slovenska Agencija za okoliš, a prenosi novinska agencija STA. Po navodima agencije, razlog  tome je nekoliko čimbenika. Zbog blizine mladog mjeseca, astronomska plima je bila visoka. Uz to, na Jadranu puše jako jugo, na otvorenom moru brzinom većom od 100 kilometara na sat. Prema izračunima stručnjaka, time je razina vode podignuta za 40 centimetara. Tlak zraka u jutarnjim satima pao je za gotovo 20 hektopaskala, što je pridonijelo porastu razine mora za dodatnih 40 centimetara, pojasnili su.

Prema prognozama agencije, današnje večernje i jutarnje plime također će biti iznad prosjeka, a do prelijevanja može doći i u četvrtak ujutro.

Izvor:Hina

Najčitanije