21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenija: Zaposlenima u školama prijeti otkaz ako se odbiju testirati

Škola – Foto: Stipe Majic – Anadolu Agency

U Sloveniji za nedelju dana počinje nova školska godina, direktori škola dobili su službeno pismo po kojoj odbijanje zaposlenika da se testiraju na koronavirus može biti razlog za otkaz.

Za sve zaposlene u školi na snazi je uslov PCT (preboljeli, cijepljeni, testirani), što znači da se oni koji nisu vakcinisani ili preboljeli covid-19 moraju svake nedelje testirati, što je cirkularnim pismom mistarstva obrazovanja određeno kao radna obaveza.

Neopravdano odbijanje testiranja smatrat će se kršenjem obveze iz radnog odnosa, što znači da se zaposlenom  izdaje pismeno upozorenje pred otkaz ili se pokreće postupak otkaza, a isto vrijedi ako zaposlenik odbije nositi zaštitnu masku, objasnilo je ministarstvo.

S druge strane, ako učenik ne nosi masku njemu se ne smije zabraniti ulazak u učionicu, ali direktor o toj obavezi mora obavijestiti njegove roditelje, te slučaj predati inspekciji.

Epidemiološka situacija u Sloveniji zadnjih se sedmica pogoršava, pa će ona krajem ove nedelje ući u “crvenu” fazu, a sredinom avgusta i u tamno crvenu po kriterijumima Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), prognozira institut “Jožef Štefan” a prenose u srijedu slovenski mediji.

Uprkos tome, vlada na jesen i zimu ne planira veća zatvaranja društvenih i privrednih aktivnosti, te obrazovnog sistema jer smatra da se dosljednom primjenom PCT uslova stanje može držati pod kontrolom.

 

 

Najčitanije