30 C
Kotor

Slušaj online radio

Slučaj “Lungo Mare“: Krivične prijave protiv dva lica zbog falsifikovanja isprava

Stoliv – foto Z.Nikolić

Krivične prijave podnijete su protiv B.P. (47) i S.V. (48) iz Kotora zbog sumnje da su falsifikovali dokumenta izdata od notara. Državnom tužiocu u kotorskom Osnovnom državnom tužilaštvu prijave su podnijete u sklopu predmeta kodnog naziva “Lungo Mare”.

“Službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenje finansijskih istraga su u sklopu predmeta kodnog naziva „Lungo Mare“ podnijeli krivičnu prijavu protiv dvije osobe zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave”, navodi se u saopštenju Uprave policije (UP).

Naime, kako su pojasnili, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijete su krivične prijave protiv B.P. (47) i S.V. (48), oba iz Kotora.

“B.P. se sumnjiči da je počinio pomenuto krivično djelo na način što je tokom 2019. godine sačinio, odnosno pribavio falsifikovano inostrano punomoćje, navodno izdato od strane notara iz Moskve,  koje je potom 25. avgusta 2022. godine upotrijebio kod notara iz Tivta radi sklapanja kupoprodajnog ugovora, kojim je kuća sa dvorištem u mjestu Stoliv, opština Kotor, u vlasništvu dva ruska državljanina bez njihovog znanja i ovlašćenja navodno prodata, a potom i upisana u Upravi za katastar i državnu imovinu na drugog osumnjičenog S.V”, kazali su iz policije.

Nadalje, kako dodaju, S.V. se sumnjiči da je krivično djelo koje mu se stavlja na teret izvršio na način što je tokom 2022. godine pribavio falsifikovana dokumenta navodno izdata od strane notara u Italiji.

“Koja je potom upotrijebio 7. oktobra 2023. godine, pruživši ih na uvid policijskim inspektorima kao dokaz o plaćanju kupoprodajne cijene nepokretnosti, odnosno predaje novčanog iznosa od 265.000 eura jednom od oštećenih ruskih državljana”, kazali su iz Uprve policije.

Navodi se da na osnovu ovako sačinjenih falsifikovanih dokumenata i izvršenog upisa nepokretnosti u Upravi za katastar na S.V., oštećenim ruskim državljanima pričinjena je materijalna šteta u iznosu od najmanje 340.000 eura.

“Na osnovu prikupljene dokumentacije, obavještenja i izvršenih provjera posredstvom Interpola Moskva utvrđeno je da je S.V. bez znanja oštećenih, falsifikujući inostrano punomoćje, izvršio prodaju navedene nepokretnosti bez validnih dokaza o plaćanju kupoprodajne cijene”, kazali su iz policije.

Najčitanije