22.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Smijenjeni načelnik Komunalne policije Tivta tvrdi da je novog gradonačenika prijavio Tužilaštvu zbog zdravlja građana…

Tivat / foto Boka News

Smijenjeni načelnik Komuhnalne policije Tivat Novak Leković (DPS)  tvrdi da predsjednik te Opštine Željko Komenović (Narod Pobjeđuje) nije dostojan da bude na čelu Opštinskog tim za zaštitu i spašavanje (OTZS) koji se bavi posljedicama pandemije koronavirusa u tom gradu.

Leković je prije dva dana Tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Komnenovića i potpredsjednika Opštine Tvat Vladimira Arsća (Narod Pobjeđuje) smatrajući da su njih dvojica prekršila mjere NKT-a i Zakon o spriječavanju širenja opasnih zaraznih bolesti time što su, po tvrdnji Lekovića, učestvovali na ispraćaju preminulog mitropolita Amfilohija iz cetinjskog manastira, odnosno na njegovoj sahrani u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. U prijavi je Leković naveo da je epilog takvog navodnog ponašanja Komnenovića i Arsića to da je potpredsjednik Opštine obolio od koronavirusa i da je onda Arsić “svojim neprimjenjivanjem mjera prenio zarazu i na službenike Opštine Tivat, držeći sastanke zarazio je jednog službenika Komunalne policije i jednog službenika Službe zaštite i spašavanja“.

Arsić je kazao da on nije bio ni na Cetinju ni u Podgorici na sahrani mitropolita, a Komnenović je rekao da on jeste prisustvao sahrani u podgoričkom hramu, ali da je pritom poštivao mjere NKT-a i da je nosio masku, te da nikada do sada nije bio pozitivan na koronu. On je inače, Lekoviću nedavno dao otkaz,  a protiv bivšeg načelnika Komunalne policije je pokrenuo i disciplinski postupak zbog sumnje da je Lekovič, u napadu bijesa kada mu je saopšteno da više neće biti načelnik, 5.novembra demolirao svoju kancelariju u staroj zgradi Opštine i oštetio dio inventara i tehničkih sredstava koje je izbacio kroz prozor.

“Podnio sam prijavu protiv aktuelnog predsjednika Opštine Komnenovića da bih obavijestio javnost o nedoslednosti u ponašanju njega kao novog šefa OTZS-a. On nije priznao svoju krivicu i povredu zakona, niti se zbog toga izvinio građanima koji sada trpe posljedice. Svojim protivzakonitim ponašanjem je definitivno i očigledno doprinio širenju virusa.”- kazao je danas Leković koji je kako kaže, imao potrebu da reaguje na stavove koje je dan ranije, opštinsko rukovodstvo iznijelo u vezi njegovog podnošenja krivične prijave protiv gradonačelnika i potpredsjednika Opštine. Komentarišući “reakciju njegove ekselencije i najstručnijeg kabineta  od osnivanja Opštine Tivat, ne računajući rukovođenje Karađorđevića”, Leković je pitao Komnenovića  zašto je u subotu, na Dan Opštine Tivat, “protivzakonito podijelio riješenja o razriješenju većini članova dosadašnjeg OTZS”.

Komnenović je krajem prošle nedjelje smijenio gotovo sve dosadašnje rukovodioce lokalnih organa i službi koje je postavila prethodna DPS uprava Tivta, jer je stupila na snagu nova organizacija službi i načina rada Opštine Tivat. Leković je istakao da je Komnenović “nije mogao da istrpi moje profesionalno rukovođenje Komunalnom policijom”, ali i naglasio da krivična prijava koju je podnio protiv gradonačenika nije njegova osveta zbog smjene, već “da preda mnom kao građaninom (Komnenovič) prizna svoju grešku”.

Komunalna policija Tivat

“Od nje ga ne može zaštititi ni klimava fotelja na kojoj sada sjedi. Pozivam ga da se kao šef OTZS-a izvini građanima zbog svog postupanja, prizna svoju grešku jer se ni prije ni poslije stupanja na funkciju predsjednika Opštine nije, poput većine drugih, poštovao mjere NKT-a protiv širenja zaraznih bolesti. Komnenović treba da se izvini građanima     i prizna da je bio na sahrani mitropolita Amfilohija, ali i da kaže ko je tada sa njim bio u autu i da se izvini građanima.”- porućio je Leković.

Na pitanje zašto kao načelnik Komunalne policije isto ovako nije postupio ljetos kada je bivši gradonačelnik i tadašnji šef OTZS Tivat Siniša Kusovac (DPS) uhvaćen kako krši izrečenu mu mjeru samoizolacije šetajući se po Grblju, zbog čega je bio od strane policije priveden u karantin u Igalu, Leković je kazaom da je to pitanje “jadno”. Leković tada, a ni poslije, nije tražio ni ostavku, ni izvinjenje biveg gradonačelnika Kusovca koji je u međucvremenu, pravosnađno osuđen i novčano kažnjen zbog krešenja istog zakona za koji sada Leković proziva Komnenovića.

“Čim je Kusovac postao predmet obrade Odnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, on nije više bio u našoj profesionalnoj ingerenciji. Moj stav je svakako bio da se on izvine građanima Tivta, no on je imao sreću da nije imao virus, odnosno bio je negativan na testu za koronu, pa samim time nije ni doprinio širenju epidemije. Zato što je prekršio mjere Kusovac je procesuiran Iisnosio je zakonske posljedice. Kada su mjere protv širenja zaraznih bolesti u pitanju, ja ni rođenoj majci ne bih popustio, ni porodično, ni profesionalno”- kazao je Leković dodajući da Komnenović i Arsić “nisu ni na javnom mestu ni na sastancima” poštovali mjere a što su sve navodno, on i takođe u međuvremenu smijenjeni direktor tivatske opštinske Uprave za inspekcijske poslove Jovica Stojković (DPS)  “zadokumentovali”.

“O tome sam i upoznao predsejdnik Opštine Komnenovića, ali normalno, to nijesu bile lako shvatljive lekcije za novog boga Savaota Opštine Tivat.”- kazao je Leković dodajući da će on nastaviti svoju borbu za zaštitu zdravlja građana koju je kaže, uspješno sprovodila Komunalna policija Opštine Tivat pod njegovim rukovodstvom.

“Ne zanm da li moram da klanjam ili se molim uz još ovo malo preostalih mantijaša da dobijem malo vaše novinarske podrške, a sve u interesu građana”- istakao je Leković sugerišuči novinarima da obrate pažnju na to koga će nova lokalna NP-BF-GB vlast dovesti na čelo novoformiranog Sekretarijata za inspekcijski Ii komunalni nadzor koji sada obavlja posao dvije službe na čijim su čelima do nedavno bili smijenjeni Leković i Stojković.

“Preuzima “Budvanka”. Vidjećemo da li ćete biti nepristrasni u traženju tema koje su važne za građane Tivta, ako velikosrpski projekat zaživi dovoljno. A krenuo je. Ostaje mi politička i građanska borba, ili da trađim azil”- zaključio je Leković.

Najčitanije