4 C
Kotor

Slušaj online radio

Smokva, nepavedni smo prema njoj …

Smokva
Smokva

Nepravedni smo prema njoj, osim sunca ništa ne traži, otporna je na sve bolesti, rađa svake godine, hranila je cijele porodice na Mediteranu, nepravedno je gurnuta u sjenu, ali pomalo se vraće na naše trpeze – smokva.

Kako je sve manje, u jednom periodu tokom ljeta na tržnicama u Boki Kotorskoj dostigla je cijenu od pet eura za kilogram…

Smokva
Smokva

Smokva u  našoj turističkoj ponudi još nije dovoljno prepoznata, zanimljiva  je turistima na malim i velikim tržnicama. Suha je  posebno zanimljiva širom  svjetskih tržišta.

U Hrvatskoj i BiH počele su se saditi plantažno. Ono što je kod smokve  posebno privlačno za proizvođača je da nema nikakvoga  škarta. Od onih plodova koji  su oštećeni mogu se raditi  medenjaci, smokvenjaci,  proizvoditi džem, odnosno  peći rakija od smokava.

Smokve - foto Jure Mišković CROPIX
Smokve – foto Jure Mišković CROPIX

Smokva je jedna od rijetkog  voća koja je stopostotno iskoristiva.

Bilo svježa ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima Sočna i slatka smokva jedno je od prvih voća u kojemu su naši drevni preci uživali. Istorija kaže da smokva potiče iz Mesopotamije, u Egiptu se spominje 4.000 godina prije Krista, a bila je čak i Kleopatrino omiljeno voće. Smatra se da je smokva iz Jugozapadne Azije, preko Turske dospjela na Mediteran.

Sušenje smokve
Sušenje smokve

Zdravstvene blagodati

Uprkos niskoj kaloričnosti (samo 74 kalorije na 100 g), smokva sadrži topiva prehrambena vlakna, minerale i vitamine.

Svježe su smokve cijenjene zbog obilja antioksidansa kao što su karoteni, tanini, lutein i klorogenska kiselina. Povrh toga, svježe smokve sadrže visoke količine antioksidanskih vitamina kao što su vitamin A, E i K. Antioksidansi nas štite od slobodnih radikala čije razorno djelovanje može dovesti do prijevremenog starenja, demencije, srčanih bolesti i karcinoma. Ujedno, istraživanja ukazuju da klorogenska kiselina uravnotežuje razinu šećera u krvi.

Smokve, kao i druge namirnice bogate vlaknima, pomažu u mršavljenju i održavanju željene težine.U smokvama su pronađeni i spojevi s antikarcinogenim djelovanjem – benzaldehid i kumarini.

Preliminarna zdravstvena istraživanja su potvrdila potencijalno djelovanje ovih spojeva na karcinome prostate i kože. Smokve rješavaju problem kurjih očiju i bradavica. Preko noći, stavite napola prerezanu svježu smokvu na bolno mjesto. Ujutro uklonite smokvu i operite stopalo u vrućoj vodi. Nakon toga pokušajte ukloniti kurje oko/bradavicu. Teži slučajevi mogu zahtijevati i do pet noćnih liječenja.

Smokva
Smokva

Suhe smokve  – koncentrirana superhrana

Suhe smokve visoko su koncentriran izvor minerala, vitamina i antioksidanata. Imaju više kalorija od svježih – 249 kalorija na sto grama. I svježe i suhe smokve sadrže značajne količina vitamina skupine B kao što su niacin, piridoksin, pantoten i folna kiselina.

Ovi vitamini sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća. B-kompleks je značajan za moždanu funkciju, posebno za dobro raspoloženje.

Suhe smokve obilan su izvor minerala kalcija, cinka, kalija, selena, željeza i bakra. Željezo i bakar potrebni su za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je kalij važan sastavni dio stanica i tjelesnih tekućina te pomaže u regulaciji srčanog ritma i krvnog tlaka.

Suve smokve
Suve smokve

I lišće je ljekovito

Lišće smokve je već odavno poznato zbog svojih ljekovitih svojstava – liječi bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki tlak, kožne probleme i čireve.

Ali novost je da je lišće smokve također izuzetno dobro za dijabetes. Obično se koristi sok lišća smokve, koji se uzima odmah nakon ustajanja, uz doručak. Možete također prokuhati lišće smokve u vodi i piti kao čaj.  Čaj od lišća smokve protiv dijabetesa
2 čajne žlice suhog lišća smokve prelijte šalicom (200 ml) kipuće vode. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta. Zatim procijedite.Svakog jutra, popijte jednu čašu ovog čaja uz doručak.

Smokva kolač
Smokva kolač

Kolač od rogača i smokava
4 jaja
160g šećera
200g rogača
2dl mlijeka
3 žlice maslinovog ulja
120g glatkog brašna
80g sitno sjeckanih badema
80g sitnih zobenih pahuljica
2 žlice marmelade od smokava (ili marelice ako nemate one od smokava)
12-15 svježih smokava

Priprema:
Pećnicu ugrijte na 180C. Odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjake istucite mikserom u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i miksajte dok smjesa ne postane kremasta i svijetla. Dodajte joj mlijeko i maslinovo ulje i još malo miksajte da se smjesa ujednači. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, rogač, zobene pahuljice i prašak za pecivo. Velikom žlicom naizmjence dodajte tučene bjelanjke i mješavinu brašna u smjeru žumanjaka i šećera. Lagano izmješajte da se sve ujednači i umiješajte još i bademe. Lim za kolače namažite maslacem i posipane brašnom pa ravnomjerno rasporedite smjesu. Po vrhu gusto poslažite prepolovljene smokve i posipajte ih sa žlicom kristal šećera.

Pecite u pećnici ugrijanoj na 180C 35-40 minuta. Ohladite, posipajte šećerom u prahu i narežite na kocke.

Kolac od smokava
Kolač od smokava

Kolač od svježih smokava
Sastojci:
4 jaja
200 g šećera
200 g brašna
1 maslac
prašak za pecivo
10 svježih smokava
limun

Priprema:

Žumanjke i šećer dobro umutite , te dodati maslac , sir iz miksati i postepeno dodavati brašno. Na kraju kad se masa sjedinila dodati umućene bjelanjke, koricu limuna, sve izmiješati i smjesu izliti u protivan. Izravnajte površinu smjese i po površini stavite na pola prerezane  svježe smokve i pospite sokom od limuna. Peći 40 minuta na 180°C, dok ne porumeni , probati čačkalicom da li je pečeno.

Poslužiti možete toplo i hladno.

Najčitanije