12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Smrtonosni požar na Havajima: I dalje više od 300 nestalih

Havaji požar – foto EPA

Dužnosnici Havaja objavili su imena 338 osoba koje se još vode kao nestale više od dvije sedmice od najsmrtonosnijeg šumskog požara u SAD-u u posljednjih stotinjak godina koji je poharao ljetovalište Lahainu.

Na popisu FBI-a samo su osobe s punim imenom i prezimenom čiji je nestanak prijavio neko čiji su kontaktni podaci provjereni od strane vlasti.

– Ovih 338 imena samo su dio šireg popisa. Nemojmo ispustiti iz vida činjenicu da imamo još nekoliko stotina imena o kojima su nam potrebne dodatne informacije, rekao je Steven Merrill, agent ureda FBI-a u Honoluluu. Nakon objave liste s imenima, FBI je primio dojave o stotinjak ljudi koji su živi, a agenti nastoje potvrditi te informacije, dodao je Merrill.

Broj mrtvih u šumskom požaru koji je buknuo 8. avgusta trenutačno se zaustavio na 115, no dužnosnici upozoravaju da će taj broj zasigurno rasti. Spasioci i dalje pretražuju ruševine u Lahaini.

Ovo je najfatalniji požar u SAD-u od šumskog požara 1918. u Minnesoti i Wisconsinu kada je život izgubilo više od 450 ljudi.

Izvor:Hina

Najčitanije