26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Snažna potražnja podigla cijena nafte ka 74 dolara

nafta

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 74 dolara, potaknute snažnom potražnjom u ljetnoj sezoni vožnje na sjevernoj hemisferi i stankom u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 14 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,65 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 21 cent višoj cijeni, od 71,85 dolara.

U protekla četiri nedelje podršku cijenama na oba tržišta pruža optimizam zbog ubrzane vakcinacij protiv covida-19 širom svijeta i očekivanja intenzivnijih putovanja u ljetnoj sezoni.

„Slika temeljne fizičke potražnje za naftom ostaje pozitivna. Uprkos buci na finansijskim tržištima, stvarni je svijet na dobrom putu i trebat će mu sve više energenata u otvaranju” nakon koronakrize, rekao je analitičar OANDA-e Jeffrey Halley.

Buru na finansijskim tržištima izazvala je američka središnja banka prošlonedeljnom porukom da će početi podizati ključne kamatne stope već u 2023., godinu dana ranije no što su bili najavljivali, i bržim tempom no što su planirali.

Podršku cijenama pružio je na početku sedmice i zastoj u pregovorima o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine nakon pobjede konzervativnog suca Ibrahima Raisija na predsjedničkim izborima u Iranu.

Dvoje diplomata reklo je da bi stanka po njihovim procjenama mogla potrajati desetak dana.

Iranski i zapadni funkcioneri smatraju da Raisijeva izborna pobjeda vjerovatno neće promijeniti iransku pregovaračku poziciju.

Dogovor bi mogao rezultirati povratkom milijun iranskih barela na tržište, što odgovara jedan posto globalne rezerve. Iranska je nafta zbog američke blokade trenutno u spremištima, napominje Reuters.

Podršku cijenama pružaju i prognoze ograničenog rasta američke proizvodnje nafte, što bi Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) kratkoročno osiguralo veći manevarski prostor za upravljanje tržištem, prije potencijalno snažnog rasta proizvodnje iz škriljaca u 2022.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica prošlog petka iznosila 71,56 dolara, što znači da je bila manja 73 centa nego prethodnog dana trgovanja.

Izvor:SEEbiz

Najčitanije