4 C
Kotor

Slušaj online radio

So u znaku mimoze

 

Knjižara So
Knjižara So

Priču o kulturi izloga nastavljamo podatkom da će tematski izlog hercegnovske Knjižare So u narednih 7 dana da bude u znaku Praznika mimoze.

Slijede preporuke za čitanje…

Pećina slavnog Žozea Saramaga priča je o običnim ljudima u eri globalizma, starom seoskom grnčaru, njegovoj ćerci, zetu i njihovom psu. Porodica živi u selu nadomak Centra, velike industrijske i stambene zone čiji su stanovnici uvijek pod budnim okom video-kamera, i u svojim stanovima, kroz prozore koji se ne otvaraju, mogu vidjeti u najboljem slučaju sprat ispod i iznad susjedne stambene kule. Jednog dana zet se zapošljava u Centru kao čuvar i cijela porodica se seli u ovaj gigantski metropolis. Uskoro, međutim, porodica će duboko u temeljima Centra otkriti tajnu koja će potpuno promijeniti njihov život. Izdavač je Laguna.

Ljubav malim slovima Franseska Miraljesa knjiga je koja će nas ohrabriti da se prepustimo sitnim slučajnostima koje vode do ljubavi. Kada se Samuel de Huan, usamljeni profesor germanistike, probudi 1. januara, ubijeđen je da mu predstojeća godina neće donijeti ništa više od novih pasivnih glagola i ustaljenih fraza. Ali onda će se u njegov stan u Barseloni ušunjati neočekivani gost. Mišima, tigrasti mačak, podstaći će Samuela da napusti okrilje svojih omiljenih knjiga, filmova i klasične muzike i zakorači u svijet u kojem nikada prije nije bio. Izdavač je Laguna.

Doseljenik Aleksandra Slavkovića roman je o Đorđu Šagiću prvom srpskom useljniku u Ameriku. Šagić se 1813. priključio Karađorđu u bitkama za odbranu Beograda. Nakon poraza koju su pretrpjeli srpski ustanici pobjegao je u Austriju da bi se 1815. godine u Hamburgu ukrcao na brod za Ameriku. U duši je bio revolucionar i avanturista. Govorio je 12 jezika a u Americi je imao čak 23 zanimanja. Pred kraj života postao je grčki konzul – tu čast mu je dodijelio grčki kralj zbog truda koji je uložio u pomaganje grčkom narodu tokom borbe za oslobođenje od Turaka. Izdavač je Admiral Books.

Djelo Tomasa Bernharda predstavlja najviše literarno dostignuće na njemačkom jeziku u drugoj polovini 20. vijeka, i on se danas smatra jednim od najvećih autora moderne svjetske književnosti. Knjiga Moje nagrade pojavila se 2009. godine. Autor priznaje kako je oduvijek prezirao one koji nagrade dodjeljuju, ali ih nikada nije odbijao. Mrzio je ceremonije, ali je učestvovao u njima. Kad god je trebao da dobije neku nagradu imao je loš osjećaj u stomaku, glava se svaki put opirala, ali je po pravilu bio isuviše slab da kaže: ne. Izdavač je Lom.

Sve o meni – Moja razmišljanja, moj stil, moj život knjiga je koja nam omogućava da sačuvamo važne uspomene iz našeg života, da zabilježimo svoje misli, snove i stavove. Osvrnućemo se, između ostalog, na prve korake, zaviriti u budućnost, istaći koji su nam omiljeni modni trendovi, koje knjige najviše volimo, pa i ono čuveno – šta ćemo biti kad porastemo. Izdavač je Vulkan.

Moj slatki život novi je roman za tinejdžere Marije Žeželj. Za 13-godišnju Nađu škola je poput gladijatorske arene, a na tribinama su popularne djevojčice. Ona bira da se povuče i jedan drugačiji svijet u kome važe posebna pravila. Prvak je države u plivanju, oblači se naupadljivo, u slobodno vrijeme voli da sprema kolače i ne nosi haljine. A onda joj u život ulazi šarmantni Filip, njena prva simpatija. Izdavač je Vulkan.

Zovem se Alisa – Ja sam narkomanka Ivone Bženizove priča je o Alisi, inteligentnoj gimnazijalki, kojoj su roditelji namijenili doktorski poziv. Stres sa kojim se suočava usljed strogog vaspitanja i ličnih, tinejdžerskih problema, pokušava da prevaziđe uz pomoć nedozvoljenih ljekova. Alisa želi da ispuni roditeljska očekivanja, ali istovremeno žudi za samostalnošću. Stvari sve više izmiču kontroli kada se upusti u vezu sa narkomanom iz koga vrtoglavo ulazi u kandže droge. Na kraju završava u sanatorijumu za mlade ljude oboljele od bolesti zavisnosti. Izdavač je Pčelica.

Monsanto protiv sveta autora Džejsona Luva knjiga je koja govori o genetski modifikovanoj hrani kao i o našoj genetski modifikovanoj budućnosti. Monsanto je jedna od najvećih poljoprivrednih i biotehnoloških kompanija u svijetu. Stvara genetski inženjerisano sjeme i hranu. Iz ove knjige ćemo saznati šta Monsanto zaista radi našoj ishrani te zašto mnogi smatraju njihovu poslovnu praksu duboko izopačenom. Zasnovana na pedantnom istraživanju ova knjiga okončava mitove i prikazuje šokantnu stvarnost zadirući i u političke mahinacije Monsanta širom svijeta. Izdavač je SoulFood Publishing.

Okidači Maršala Goldsmita knjiga je koja će nam pomoći da postanemo napokon osoba kakva smo uvijek željeli da budemo. Autor proučava okidače u našem umu koji mogu da nas izbace iz igre. Тo mogu biti situacije koje nas izazivaju da se ponašamo suprotno od onoga što zamišljamo da smo – dobar kolega, partner, roditelj i prijatelj. Ovi okidači su stalni i neumoljivi i svuda prisutni. Goldsmit nas uči kako da ih prevaziđemo. Izdavač je Nova knjiga.

 

Najčitanije