23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Šoć: Gejming industrija može da produži turističku sezonu u Crnoj Gori

Filip Šoć – foto Mediabiro

Crna Gora se polako, ali sigurno pozicionira na svjetskoj gejming mapi, a takvom napretku u velikoj mjeri doprinosi Savez elektronskih sportova Crne Gore koji već deceniju predano radi na razvoju gejminga i elektronskih sportova u našoj državi.

Savez je značajnim uspjesima i projektima priveo prošlu godinu kraju, a još ambicioznije su započeli 2024. godinu. Januar mjesec je obilježio prvi Global Game Jam u organizaciji SESCG i Turističke organizacije (TO) Bar.

“Game Jam je globalni turnir u pravljenju igrica i iskreno veliko iznenađenje za nas u Crnoj Gori. Mi smo očekivali četiri do pet timova, a na kraju je bilo blizu 30 timova koji su se prijavili i blizu 100 takmičara. Naravno takmičili su se ljudi koji žive u Crnoj Gori, a osim Crnogoraca tu su bili Rusi, Ukrajicni, Turci. Veliki broj igrica je nastao od 27 prijavljenih timova, završeno je nekih 14 projekata. O tome koliko je veliki Game Jam projekat na globalnom nivou govori da je učestvovalo preko 35.000 takmičara na 793 virtuelne lokacije i napravljeno je preko 6.000 različitih igrica u ta dva dana,” objasnio je predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore, Filip Šoć.

Značajna prekretnica za e-sportove i predane i talentovane crnogorske gejmere nedavno je napravljena kada je prvi put u istoriji crnogorskog sporta za nagradu Sportista godine kandidovan e-sportista, Pavle Bošković.

“Iskreno, to je veliki značaj, prvo za Savez elektronskih sportova Crne Gore, a onda i za cijeli Adria region, Evropsku i Svjetsku federaciju jer je COK drugi Olimpijski komitet u svijetu koji je nominovao e-sportistu za Sportistu godine. Pavle to i zaslužuju za svu njegovu popularnost i karijeru,” kazao je Šoć.

Ipak, potrebno je napraviti još više koraka kako bi se šira javnost upoznala sa svim potencijalima crnogorske gejming indistrije i mogućnostima da se upravo kroz turnire u e-sportu i konvencije za izradu video igara da veći doprinos crnogorskoj ekonomiji i turizmu.

“To mislim da Bar trenutno najbolje radi. Rade na tome da se targetiraju kao IT gejming grad. Crna Gora ima veliki značaj kao bootcamp destinacija. Fenomenalna turistička sezona u Crnoj Gori traje nekih dva mjeseca, a mi možemo da je sigurno produžimo na šest, sedam mjeseci. Mimo toga, ona je odlična kao festivalska destinacija gdje se mogu održavati različiti turniri. U martu bi Crnu Goru trebao da posjeti direktor BLAST-a, jednog od najvećih Counter-Strike turnira i u planu je da Crna Gora iduće godine bude domaćin BLAST-a,” najavio je predsjednik SESCG.

Za ovu godinu SESCG će sprovesti četiri velika projekta, jednan je bio Game Jam koji je završen, u maju će biti održan E-fudbal turnir i European Gaming Summit gdje će biti govornici iz cijelog svijeta, u oktobru će biti upriličena dva turnira, a za decembar najavljuju OGM.

“U narednom periodu prvo kreću kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Rijadu, poslije toga će biti kvalifikacije za drugo GEF Svjetko prvenstvo koje će se održati u Pekingu, trenutno je aktuelno FIFA Evropsko prvenstvo – EA Football 24 na kojem nas predstavlja Luka Manojlović, zatim će biti nacionalne kvalifikacije, nacionalni turniri, zatim ovaj EA Football koji će se održati u maju. Sigurno nas kao i svake godine očekuje raznolik program dešavanja. Biće par Game Jam-ova ove godine, biće tu i  edukativni dio, tako da ćemo sigurno posjetiti šest do sedam gradova u Crnoj Gori gdje ćemo organizovati panel diskusije i edukaciju o programiranju, pravljenju igrica, o tome što je e-sport, što je gejming industrija i kako Crna Gora može da iskoristi sve te potencijale,” najavio je Šoć.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije