24.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Šolc: Neophodno je da Ukrajini šaljemo oružje

Olaf Šolc – foto Kappeler/dpa

Odluka Nemačke da Ukrajini šalje oružje je bila dalekosežna ali ispravna, izjavio je kancelar Olaf Šolc (Scholz). “To je sada neophodno,” rekao je Šolc u utorak uveče dodajući da isporuke naoružanja građani Nemačke podržavaju.

Skoro četiri meseca otkako je počeo rat, u Ukrajinu su iz Nemačke stigle prve isporuke teškog naoružanja – i to sedam oklopnih haubica 2000, najmodernija artiljerija koju koristi nemačka vojska.

Rusija mora da prekine rat, a Ukrajina mora da bude slobodna, rekao je nemački kancelar. “Sve što radimo je usmereno ka tom cilju,” objasnio je Šolc na jednom okupljanju poslanika njegove Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD).

Šolcova vlada je, kad je počeo rat, odlučila i da osnuje poseban fond za modernizaciju nemačke vojske.

Za to je bilo potrebno promeniti ustav jer taj fond od 100 milijardi evra treba da se finansira isključivo kreditima. Ustav je promenila neophodna dvotrećinska većina u parlamentu – poslanici partija vladajuće koalicije i opozicionih demohrišćana.

Šolc je rekao da nije bilo sigurno da će osnivanje fonda za Bundesver uspeti i da je odluka bila politički veoma riskantna.

“Bundesver je veoma, veoma mnogo godina bio zapostavljen,” dodao je kancelar. Kad pogledate koliko je potrebno municije, rezervnih delova i drugih narudžbi, moralo se znati “da je još ranije trebalo da se uradi mnogo više.” I sada se to dešava, rekao je, sa vladom koju vode socijaldemokrate.

Kada je Rusija napala Ukrajinu, Šolc je u govoru u Bundestagu rekao da se dogodila promena epohe. To je bio uvod u masivno naoružavanje Bundesvera.

SPD ističe da se nemačka spoljna i bezbednosna politika menja. Nemačka na međunarodnoj pozornici sada treba da se postavi kao jedna od vodećih sila, rekao je u utorak predsednik stranke Lars Klingbajl (Klingbeil).

Izvor:dpa

Najčitanije