24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Šolc od Srbije traži da se svrsta uz EU i podrži sankcije Rusiji

Šolc i Vucic Foto: Michael Kappeler/dpa

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je u petak Kosovu i Srbiji prestavio pozitivan izgled priključenja Evropskoj uniji, ali je glavna poruka ipak poziv Srbiji da se priključi sankcijama protiv Rusije. Svako ko želi da pristupi, “mora da prihvati ceo režim” povezan sa procesom, rekao je.

Šolc je na blic-turneji po Balkanu. U Beograd je doputovao iz POrištine. Tamo je rekao da Zapadnom Balkanu želi da pošalje “novi signal nade i poverenja,” i da su izgledi priključenja EU realne. To zavisi i od kandidata, odnosno ispunjenih kriterijuma.

Što se zamora od proširenja EU tiče – poslednja je pre devet godina pristupila Hrvatska – Šolc je obećao da će raditi na preokretu.

Jedan od ključnih uslova, rekao je Šolc, je usklađivanje spoljne politike kandidata sa diplomatijom EU. U to spada i politika prema Rusiji, kojoj je EU uvela sankcije zbog napada na Ukrajinu.

“Svako ko želi da postane deo EU, mora da prihvati ceo režim povezan sa tim procesom,” rekao je.

Srpske vlasti su do sada odbacile bilo kakvu mogućnost da Rusiji, koju predstavljaju kao tradicionalnog, prijateljskog saveznika, uvedu sankcije.

Čak je Vučić u utorak trebalo da primi šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, ali posetu su, uskraćivanjem dozvole preleta, sprečili susedi Srbije iz NATO.

Šolc u petak uveče nastavlja balkansku blic-turneju posetom Solunu, gde će učestvovati na konferenciji Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi 13 država regiona.

U subotu putuje u Skoplje i Sofiju. Bugarska u EU već dugo sprečava početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, pozivajući se na spor oko identiteta.

Na Zapadnom Balkanu, Albanija, Crna Gora i Srbija su zvanično dobile status kandidata za članstvo, dok su Kosovo i Bosna i Hercegovina još daleko od toga, a Severna Makedonija je, nakon što je postigla istorijski sporazum sa Grčkom, sada pod blokadom Bugarske.

Kosovski premijer Albin Kurti je, na konferenciji za medije sa Šolcom, najavio da će Priština do kraja godine Briselu formalno podneti zahtev za prijem. “Težimo statusu kandidata za članstvo i nameravamo da apliciramo članstvo do kraja godine”, rekao je Kurti.

EU je Srbiji i njenoj otcepljenoj pokrajini kao uslov za dalje približavanje postavila obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Pregovore Beograda i Prištine o normalizaciji EU je pokrenula pre 11 godina, a od 2013. ih vodi u okviru sporazuma u Briselu 2013. Uprkos dogovorima, malo šta od toga je primenjeno na terenu.

Izvor:dpa

Najčitanije