23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Šolc: Putin nam nije dao izbora

Šolc – Foto: Fabian Sommer/dpa

Berlin (dpa) -Napadom na Ukrajinu Rusija je Zapadu zatvorila svaki put, osim naoružavanja Ukrajine za odbranu, ocenio je nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz). Predsednik Vladimir “Putin nam nije dao drugu opciju,” rekao je Šolc na kongresu Saveza njemačkih sindikata DGB u ponedeljak.

Putin je agresivnim ratom na kocku stavio mir u Evropi, “a to ne sme tako da prođe, i zato pomažemo Ukrajini,” dodao je kancelar. Ruski predsednik je “revanšištičkim projektom imperije” princip nepovredivosti granica “bacio u vodu.”

“Prihvatanje toga ne znači samo prepuštanje žrtve sudbini, nego i osnaživanje agresora u prekršaju,” rekao je Šolc.

On nije komentarisao Putinov govor na paradi povodom 77. godišnjice od kraja Drugog svetskog rata, odnosno pravdanje napada na Ukrajinu pretnjom NATO.

Njemačka je dva dana posle ruskog napada okončala decenijsko uzdržavanje od slanja oružja u zone sukoba. Pre dve nedelje, berlinska vlada je odobrila i slanje teškog naoružanja.

Za sada Njemačka planira da Ukrajini pošalje oklopljene protivavionske sisteme Gepard i haubice sa dometom od 40 kilometara.

Šolc je u ponedeljak popodne u Berlinu imao zakazan sastanak sa nedavno ponovo izabranim predsednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron).

Izvor:dpa

Najčitanije