20.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Spajić: Radimo punom parom da dovedemo Lidl, robne rezerve početkom 2025. koncesija za Aerodrome do kraja godine

Lidl

Vlada punom parom radi na tome da u Crnu Goru dovede Lidl i slične firme, jer je to jedino dugoročno rješenje, saopštio je predsjednik Vlade Milojko Spajić.

Kako je naveo, dosad su prostorni planovi bili usko grlo.

– Oni se sada brzo usvajaju, za Nikšić recimo. Po prvi put imamo konkretne planove tih kompanija za ekspanziju u Crnu Goru koje će napraviti konkurenciju koju vidimo u EU – napisao je Spajić u odgovoru jednom od korisnika društvene mreže X.

U planu je, navodi, i kreiranje robnih rezervi početkom 2025. godine.

– One bi takođe pomogle u obuzdavanju cijena. Ali je to za pretežno robu za osnovnu upotrebu, nisam siguran da bi instant ovsena kaša bila dio te priče. S druge strane – akcija limitirane cijene koja je trajala do turističke sezone – sada je samo za domaće i osnovne proizvode – naveo je.

Prema njegovim riječima nije ekonomski, a ni državnicki normalno, ali ni objašnjivo Evropskoj komisiji zašto bi ograničavali marže i podsticali potrošnju uvoznih stvari koje će dobrim dijelom turisti da kupe.

– Imajući u vidu da su minimalne i prosječne penzije veće nego recimo u Hrvatskoj, koja osim što je u EU, članica je i Eurozone, Šengena itd., očigledno je dosadašnji dio programa Evropa sad za penzionere uspio. Našim približavanjem EU, popravkom infrastrukture (aerodromi-koncesija do kraja godine, autoputevi-14 dionica raspisani tenderi za idejna rjesenja i idejne projekte,luka Bar-se konsoliduje, i željeznica se rekonstruiše sa EBRD i EIB) sa lakšim dotokom roba, kao i ulaskom na jedinstveno tržište, SEPA itd će se popraviti situacija i ublažiti cijene, a nivoi plata i penzija koje dostignemo će ostati – poručio je Spajić.

On ja nsapisao i da ide brzo usvajanje prostornog plana kada je riječ o dolasku Lidla u Podgoricu.

Na pitanje da li će biti novih linija niskobudžetnih avio-kompanija Ryanair i Wizz Air, Spajić je odgovorio da novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore upravo počinje sa radom i da je aviopovezanost njegov zadatak broj jedan.

Najčitanije