23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Španija evropski prvak u vaterpolu, prvi put u povjesti

Španija EP prvak – foto Hina

Španjolski vaterpolisti su po prvi put u povijesti osvojili naslov europskog prvaka pobijedivši Hrvatsku sa 11-10 (3-5, 3-2, 2-3, 3-0) u finalu odigranom na bazenu Mladost u Zagrebu pred više od 2000 gledatelja.

Bilo je to peto europske finale za “barakude”, nažalost i treći poraz. Srebro smo osvojili i 2003. u Kranju, te 1999. u Firenzi, dok smo “zlatni” bili prije dvije godine u Splitu, te 2010. u Zagrebu.

Španjolcima je ovo četvrto finale, te prvo zlato. Prije četiri godine u Budimpešti su izgubili od Mađarske, dvije godine ranije u Barceloni od Srbije, 1991. u Ateni od Jugoslavije.

Naslov europskog prvaka španjolskim je vaterpolistima donio i izravnu kvalifikaciju za ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu.

Granados i Sanahuja su sa po tri pogotka bili najbolji strijelci Španjolske, dok je kod Hrvatske najefikasniji bio Luka Bukić sa četiri gola. Po dva su postigli Marko Žuvela i Jerko Marinić Kragić. Hrvatskoj nije pomoglo ni 14 obrana sjajnog Marka Bijača.

Kao što se očekivalo bila je to neizvjesna i dramatična utakmica. Hrvatska je veći dio utakmice bila u prednosti, imala i tri gola viška, no Španjolska se nije predavala i na koncu je u završnici susreta s tri gola u nizu okrenula rezultat.

Hrvatska je dobro ušla u utakmicu i povela 2-1, na što su Španjolci odgovorili s dva uzastopna pogotka. Sjajni Luka Bukić je bio pokretač niza u kojem su hrvatski vaterpolisti postigli četiri gola i ostavili Španjolce bez pogotka gotovo šest minuta te poveli sa 6-3. Ipak, Španjolci su se ubrzo oporavili i do kraja druge četvrtine smanjili zaostatak na samo jedan pogodak (7-6).

Hrvatska je pet minuta ostala bez pogotka pri kraju druge i početkom treće četvrtine pa su Španjolci došli do izjednačenja (7-7). Momčadi su ušle izjednačene (8-8) i u zadnjih 100 sekundi trećeg dijela, da bi Marko Žuvela s igračem manje i Loren Fatović iz vrlo teške vanjske pozicije uspjeli donijeti Hrvatskoj dva gola prednosti za posljednjih osam minuta.

Prve četiri minute zadnje četvrtine prošle su bez pogotka, a onda su Španjolci iskoristili igrača više i golom Sanahuje smanjili na 10-9. Španjolci su još jednim razornim šutom Granadosa izjednačili na 10-10 na minutu i 38 sekundi prije kraja. Nažalost, Granados je 49 sekundi prije kraja “šraubom” doveo Španjolsku do prednosti.

Bilo je to tek drugo španjolsko vodstvo nakon 3-2 iz prve četvrtine. Hrvatska je imala napad s igračem više za izjednačenje, ali je šut Lorena Fatovića blokiran i i Španjolska je mogla početi slaviti.

Brončano odličje na ovom prvenstvu osvojila je reprezentacija Italije koja je u utakmici za treće mjesto svladala Mađarsku sa 12-7.

HRVATSKA – ŠPANJOLSKA  10-11 (5-3, 2-3, 3-2, 0-3)

ZAGREB. Plivalište Mladosti uz Savu – 2.000 gledatelja. Suci: Boris Margeta (Slo), Georgios Stavridis (Grč);

HRVATSKA: Bijač 14 obrana, Popadić; Burić, Fatović 1, Lončar, Biljaka, Bukić 4, Vukičević 1, Žuvela 2, Marinić Kragić 2, Vrlić, Butić, Harkov

ŠPANJOLSKA: Aguirre 7 obrana, Lorrio 3 obrane; Munarriz 2, Granados 3, Sanahuja 3, De Toro, Larumbe 1, Barroso, Cabanas, Tahull 1, Perrone, Mallarach, Bustos 1

Izvor:Hina

Najčitanije