29 C
Kotor

Slušaj online radio

Španjolska, Irska i Norveška objavile priznanje Palestine

Norveška će priznati palestinsku državu, pišu norveški mediji
Foto: Osama Abu Rabee / Reuters

Španjolska, Irska i Norveška objavile su da će 28. maja priznati neovisnu palestinsku državu na što je Izrael odmah reagirao povlačenjem veleposlanika iz tih zemalja.

– Irska, Norveška i Španjolska danas objavljuju priznanje države Palestine, rekao je na tiskovnoj konferenciji irski premijer Simon Harris.

– Uvjeren sam da će nam se i druge zemlje pridružiti u poduzimanju tog važnog koraka u idućim tjednima, dodao je.

Pola sata prije Harrisa, norveški premijer Jonas Gahr Store objavio je da njegova zemlja priznaje Palestinu.

– Vjerujemo da je rješenje sa dvije države u najboljem interesu Izraela, rekao je na posebno sazvanoj tiskovnoj konferenciji norveški premijer.

Palestinski narod ima “temeljno, neovisno pravo na samoodređenje”, a Izraelci i Palestinci imaju “pravo živjeti u miru u svojim državama”, poručio je.

– Neće biti mira na Bliskom istoku bez rješenja s dvije države. Ne može biti rješenja s dvije države bez palestinske države. Drugim riječima, palestinska država je preduvjet za postizanje mira na Bliskom istoku, rekao je Store.

Osim što se pridružio svojim irskim i norveškim kolegama u objavi priznanja Palestine, španjolski premjer Pedro Sanchez optužio je svog izraelskog kolegu Benjamina Netanyahua da je svojom politikom “boli i uništenja” u pojasu Gaze ugrozio rješenje s dvije države.

Izrael: Ova mjera potaknut će ekstremizam i nestabilnost

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je video poruku Dublinu na društvenoj mreži X kako bi upozorilo na činjenicu da “priznavanje palestinske države riskira da će vas transformirati u piona u rukama Irana i palestinskog islamističkog pokreta Hamas”.

Ova će mjera samo potaknuti ekstremizam i nestabilnost, smatra izraelska diplomacija.

Za Izrael, ovi planovi predstavljaju “nagradu za terorizam” koja bi pregovorima učinila manje vjerojatnim rješenje rata u pojasu Gaze.

Većina od 193 države članice UN-a – 142, prema Palestinskim vlastima – do danas su priznale palestinsku državu.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas i pokrenuo veliku ofenzivu protiv pojasa Gaze u znak odmazde za napad od 7. listopada, koji je rezultirao smrću više od 1.170 ljudi, većinom civila.

Od 252 osobe koje su uzete kao taoci tijekom napada, 124 još uvijek drže u Gazi, uključujući 37 mrtvih, prema podacima izraelske vojske.

Od 7. oktobra 35.647 Palestinaca, većinom civila, ubijeno je u pojasu Gaze u izraelskim bombardiranjima i vojnim operacija, navodi Ministarstvo zdravstva Hamasa, koji vlada Gazom.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije