16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Spasimo Jadran – Simbolično spalili naftnu platformu

Spaljivan je platforme
Spaljivan je platforme

Projekt istraživanja nafte u Jadranskom moru izdaja je nacionalnih interesa jer pogoduje stranom kapitalu na štetu lokalnog stanovništva. Apsurdno je smatrati da se nesreće događaju nekom drugome, a nama ne! – poručili su članovi Živog zida u subotu performansom protiv eksploatacije nafte na Matejuški u Splitu.

Simboličnim paljenjem drvene makete naftne platforme htjeli su prikazati kakav bi, prema njihovome mišljenju, bio učinak istraživanja energenata na naše more i priobalno stanovništvo. Aktivisti su porukama poput “Djeca nam ovo neće oprostiti” i “Sjetite se Meksika” pokazali svoje stavove.

– Projekt istraživanja nafte u Jadranu gura se ispod stola i bez argumentirane javne rasprave koja bi pokazala da je većina naroda protiv eksploatacije. Sama studija utjecaja na okoliš Agencije za ugljikovodike izrazito je pristrano i nespretno napravljena, uz cijeli niz propusta. Ne može se ići u jedan ovako megalomanski projekt i mijenjati način života priobalnog stanovništva bez da se uvaži volja građana.

Split protest
Split protest

Zalažemo se za instrument referenduma, a ako to ne bude dovoljno, to jest ako Vlada bude išla toliko daleko da pokuša izmanipulirati referendum, spremni smo i fizički sabotirati bušenje – kazao je Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

Akciju su podržali i ribari s Matejuške koji su pomogli u njenoj realizaciji.

– Zakon o morskom ribarstvu, to jest ukidanje malog ribolova, već nas je uništio, a sada nam se nameće još i eksploatacija nafte u Jadranu od kojeg svi živimo. More se zagađuje i samim istraživanjem, a o posljedicama eventualne katastrofe ne treba ni govoriti – kazao nam je ribar Cvjetko Pajić.

Split protest
Split protest
Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije