10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Srbi nastavljaju proteste na sjeveru Kosova, SAD i EU pozivaju na deeskalaciju

Kosovo – foto EPA

Srbi na sjeveru Kosova nastavili su proteste protiveći se ulasku albanskih gradonačelnika u zgrade općina koje i dalje osigurava KFOR, ali je situacija mirna, dok SAD i EU pozivaju na deeskalaciju napetosti i povratak dijalogu.

Zaposleni u lokalnoj samoupravi i građani okupili su se ispred ograde podignute u Zvečanu i razvili 250 metara dugu zastavu Srbije, stojeći naspram bodljikave žice koju je postavio KFOR.

U Leposaviću su građani okupljeni na prosvjedu na bodljikavu žicu postavili šestokraku zvijezdu na žutoj podlozi, asocirajući na stradanje židova pod nacistima i život u getu.

Dvojica Srba, uhićenih poslije sukoba s pripadnicima KFOR-a i kosovske policije, prebačeni su u sudski pritvor u Prištini.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić zatražio je od dužnosnika europske pravosudne misije (EULEX) njihovo oslobađanje.

Na popisu zahtjeva je i povlačenje specijalaca kosovske policije (ROSU).

Srpska lista, koja je bojkotirala lokalne izbore 23. travnja na kojima su albanski kandidati izabrali za gradonačelnike, sada traži da oni ne dolaze u zgrade općina na sjeveru.

Na sastanku su dužnosnicima EULEX-a zatraženo je da se, nakon ispunjenja tih zahtjeva, povuku sve specijalne postrojbe kosovske policije s cijelog teritorija sjevera i da započne formiranje Zajednice srpskih općina, što je uvjet Beograda za nastavak dijaloga s Prištinom.

Veleposlanik SAD-a u Beogradu Cristopher Hill izjavio je danas da će Priština snositi posljedice, jer nije poslušala savjete Sjedinjenih Država u pogledu zauzimanja općina na sjeveru. Hill je rekao da će se to odraziti na odnose s Washingtonom i podsjetio na upozorenje državnog tajnika Antoniya Blinkena koji je izravno najavio posljedice u bilateralnim odnosima.

“Trenutna situacija je opasna i neodrživa”, upozorio je danas šef eurodiplomacije Joseph Borrell poslije sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem na konferenciji u Bratislavi.

Borrell je rekao da je neophodna hitna deeskalacija sukoba i povratak radu na sporazumu koji su prihvatili Beograd i Priština u Bruxellesu 28. veljače, te aneksu tog sporazuma iz Ohrida 18. ožujka.

Kurti je, prema izvješću beogradskih medija iz Bratislave, rekao da postoje dva puta do rješenja – prvi da se ljudi povuku s ulica, a da se potom smanji broj policajaca i drugi da se brzo, u potpunosti primjene dogovoreni sporazumi.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije