34.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Srbija od kineske kompanije CRRC kupuje devet elektromotornih vozova za buduću liniju BG voza do aerodroma, Expo centra i Nacionalnog stadiona

Kineski voz Soko – Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predsednik Upravnog odbora kompanije CRRC Liu Ćanking potpisali su juče Protokol o razumevanju i saradnji o nabavci novih devet elektromotornih vozova za brzine od 120 kilometara na čas.

Vesić je, nakon potpisivanja ovog dokumenta u Vladi Srbije, rekao da je nabavka pomenutih vozova u cilju osavremenjavanja voznog parka Srbijavoza za potrebe saobraćaja na budućoj pruzi Zemun polje-Aerodrom Nikola Tesla-Nacionalni stadion i povezivanja centra Beograda i okolnih naselja sa specijalizovanom izložbom EKSPO 2027 (budućom linijom gradske železnice, BG voza).

On je objasnio da će ovi vozovi biti proizvedeni u fabrici kompanije CRRC (Changchun Railway Vehicles Co., Ltd) u Kini i trebalo bi da budu isporučeni najkasnije do 31. decembra 2026. godine.

Prema njegovim rečima, novim elektromotornim vozovima, koji će biti prilagođeni svim standardima EU, pokazaće se jedan novi kvalitet prevoza u Beogradu.

– Resorno ministarstvo je prepoznalo da je CRRC jedna od vodećih svetskih kompanija u proizvodnji lokomotiva, kola, elektromotornih i dizelmotornih garnitura i drugih šinskih vozila kako za kinesko, tako i za druga tržišta, te je želelo da iskoristi to njihovo veliko iskustvo i u Srbiji – naveo je ministar.

On je podvukao da je Srbija spremna da iskoristi njihovu veliku ekspertizu u sektoru saobraćaja i osigura adekvatan prenos znanja kao podršku lokalnom razvoju, uključujući unapređenje železničkog saobraćaja u Srbiji i prateće industrije.

U skladu sa tim, kako je rekao, u prethodnom periodu održan je niz sastanaka i realizovane su sve pripremne aktivnosti sa predstavnicima svih zainteresovanih strana u vezi sa potpisivanjem pomenutog protokola.

Ćanking je podvukao da je ovaj potpisani dokument još jedna potvrda toga da Srbija i Kina aktivno sprovode inicijativu “Pojas i put” i produbljuju pragmatičnu saradnju.

Potpisivanju protokola prisustvovali su i pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Anita Dimoski i vršilac dužnosti direktora Srbijavoza Ivan Bulajić.

Izvor:eKapija

Najčitanije