25 C
Kotor

Slušaj online radio

Srbija premašila pet miliona datih doza vakcina, počelo ukidanje restriktivnih mjera

Srbija – pandemija – foto EPA/Hina

Srbija je u četvrtak premašila pet miliona datih doza vakcina protiv covida 19 i na snagu su stupile relaksirajuće epidemiološke mjere kojima se ukida ograničenje radnog vremena, dopuštaju sportske manifestacije i masovni skupovi uz ograničen broj publike i sudionika.

Veleposlanici država članica Evropske unije dogovorili su se u srijedu da se zbog povoljne epidemiološke situacije Srbija, uz Sjedinjene Države, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Tajvan, stavi na popis sigurnih zemalja iz kojih se može putovati u EU.

Srbske zdravstvene vlasti objavile su da je od početka imunizaacije 24. decembra 2020. zaključno s 16. junom dato ukupno 5.029.548 doza vakcina protiv corona virusa – od toga su 2.668.973 osobe primle prvu dozu, a dovakcinisano ih je 2.360.575.

Postotak ukupno vakcinisanih je oko 44,3 %, dok je 40,07 posto stanovnika primilo obje doze, a u kampanji prednjači Beograd s više od polovice – 52,2 posto, vakcinisanih građana.

U četvrtak je počela i isplata po 3.000 dinara (oko 25 eura) svim građanima koji su vakcinu primili do 31. maja, jedna od mjera kojim država potiče kampanju vakcinisanja.

Odluku Kriznog štaba o popuštanju epidemioloških mjera na državnoj razini prati i uredba kojom se dopuštenje ulaska u Srbiju stranim turistima s kruzera koji krstare Dunavom uz negativan brzi antigenski test.

To važan je korak prema oporavku cjelokupne ekomomije i poboljšanju ekonomske situacije u zemlji, ocijenila je ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Udruga organizatora festivala saopštila je da je od vlasti dobila saglasnost za održavanje festivala pod uslovom da posjetitelji imaju potvrdu o cijepljenju, antitijela nakon preboljenja covida 19 ili su negativni na PCR ili brzom antigenskom testu.

Dopuštenja su među prvima dobili junski festival Arsenal u Kragujevcu i novosadski Exit u srpnju, koji ove godine obilježava dva desetljeća postojanja, a organizatori najavljuju spekatakl uz brojne zvjezde svjetske muzičke scene.

Dozvole očekuju i festivali u avgustu – Lovfest i Beerr fest u Beogradu i te za jazz festival Nishvil u Nišu.

Izvor:HIna

Najčitanije