14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Srbija – zabrana kretanja od 20 sati do pet sati ujutro

Upoznajte Beograd – foto TO Budva

Od danas, 18. marta uvodi se svakodnevna zabrana kretanja svima u periodu od 20 do pet sati ujutru, dok se od 10 sati apsolutno zabranjuje izlazak osobama starijim od 65 godina, izjavio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je precizirao da su ovakve odluke donete, jer nisu uspeli da obezbede punu disciplinu stanovništva.

“Od 18.marta u 20 sati do pet ujutru svakog dana uvodi se zabrana kretanja svim licima bilo kojeg starosnog doba, sem nadležnih organa koji su na zadatku i onih koji imaju radnu obavezu u trećoj smeni”, objasnio je Vučić u obraćanju javnosti.

Kako je rekao, od 18. martaujutru od 10 sati, u svim urbanim sredinama apsolutno je zabranjen izlazak na ulicu starijima od 65 godina, dok u seoskim i sredinama sa manje od 5.000 stanovnika to važi za osobe starije od 70 godina.

Vučić nije isključio mogućnost da se i za ovu drugu grupu granica spusti na 65 godina.


”Molim naše roditelje, naše stare da to razumeju i da samo pogledate i razmislite zašto bismo mi to radili i zašto bi to iko normalan radio, osim ako nije u krajnjoj nuždi. Mi hoćemo vas da zaštitimo i ništa više od toga”, rekao je.

Prema njegovim rečima, biće organizovane lokalne samouprave da pomažu najstarijim sugrađanima, a tamo gde se to ne uspe otvaraće se prodavnice samo za penzionere koji ne budu mogli da dobiju pomoć i to nedeljom ujutru između četiri i sedam ujutru.

Predsednik Srbije je kazao i da će Vojska Srbije preuzeti pod kontrolu svih 17 migrantskih centara, granične prelaze, kao i sve bolnice, te da vojska mora da bude naoružana, jer mora da zaštiti lekare.

On je izjavio i da se redovni parlamentarni izbori zakazani za 26. april prekidaju i da ne teku više nikakve izborne radnje, što je dogovor svih političkih stranaka koje na tim izborima učestvuju.

Kako je najavio, Srbija će dobiti “ogromne količine maski, oko 30 miliona maski”.

Vučić je podsetio i da se plate za ljude u javnom sektoru neće smanjivati, da će se zdravstvenim radnicima plate u aprilu povećati za deset odsto.

Govoreći o srpskim državljanima koji su došli u Srbiju u poslednja dva dana, on je precizirao da je oko 45.000 njih došlo, uprkos molbi da to ne čine, te da je od 7.607 kontrolisanih njih 5.954 pronašla kod kuće, dok 1.653 nije bilo kod kuće. Vučić je kazao da će kazne za to biti veoma oštre.

Vučić je podsetio i da hrane “ima na pretek”, a deo će se izvesti i u region, u prvom redu Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, ali i Severnoj Makedoniji.

Predsednik Srbije je kazao i da se za nekoliko dana može očekivati ukidanje svih autobuskih i voznih linija.

“Naš cilj je da ljudi budu u kući, za radnike ćemo obezbediti posebni autobus”, naveo je.

Vučić je najavio i da Kina šalje pomoć i da je “Srbiji odobreno sve što je tražila”, te da će do kraja nedelje stići eksperti iz te zemlje.

U Srbiji je uvedeno vanredno stanje, a prema poslednjim podacima od 18 časova danas, u zemlji su registrovana 72 slučaja korona virusa.

Najčitanije