24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Srušio se helikopter koji je prevozio radnike s naftne platforme

Srušio se helikopter koji je prevozio radnike s naftne platforme
Naftna platforma / foto Pixabay.com ilustracija

Američka obalna straža objavila je da se jučer ujutro srušio helikopter koji je prevozio offshore radnike s naftne platforme u Meksičkom zaljevu.

Obalna straža primila je poziv u pomoć od djelatnika tvrtke Rotorcraft Leasing Company, u čijem vlasništvu se nalazi helikopter, u četvrtak, 29. prosinca oko 8:40 ujutro po lokalnom vremenu. Helikopter na kojemu su se nalazile četiri osobe srušio se u Meksički zaljev, otprilike 9 nautičkih milja od Southwest Passa u Louisiani, dok je napuštao naftnu platformu, javlja gCaptain.

Nažalost, nakon osmosatne intenzivne potrage u kojoj je pokriveno više od 450 četvornih kilometara površine mora, Obalna straža je oko 18 sati obustavila potragu.

“Uvijek je teško odlučiti obustaviti potragu. Iskrena sućut obitelji i prijateljima nestalih”, rekao je Kevin Keefe, koordinator misije traganja i spašavanja Sektora obalne straže u New Orleansu.

Američki Nacionalni odbor za sigurnost prometa (NTSB) provodi istragu nesreće. Letjelica je identificirana kao helikopter Bell 407.

Ovakve nesreće relativno su rijetke, ali nažalost nisu neuobičajene u offshore industriji.

Početkom prosinca 2019. godine, još jedan Bell 407 helikopter srušio se otprilike 25 nautičkih milja jugoistočno od Grand Islea u Louisiani tijekom leta između dviju naftnih platformi. U nesreći je poginuo pilot i jedan putnik, a NTSB utvrdio je da je uzrok kvar na motoru.

Još jedna nesreća dogodila se uz obalu Louisiane 2013. godine, kada se srušio helikopter koji je prevozio radnike offshore platforme, pri čemu je poginuo pilot, a još dvije osobe teško su ozlijeđene.

U Norveškoj se 2016. godine dogodila strašna nesreća u kojoj je poginulo trinaest osoba, kada se helikopter Super Puma koji je prevozio radnike na platformu kojom upravlja Equinor u norveško Sjeverno more srušio u blizini Bergena. Bila je to jedna od najgorih nesreća u povijesti norveške naftne industrije.

Daleko najgora takva nesreća dogodila se 2009. godine, kada se kod obale Škotske srušio helikopter Super Puma koji se vraćao s platforme u Sjevernom moru kojom je upravljao BP. U toj nesreći poginulo je 16 osoba.

Također 2009. godine, helikopter Sikorsky s dva pilota i sedam putnika srušio se dok je bio na putu za naftnu platformu u Meksičkom zaljevu. Nesreću je preživio samo jedan putnik. NTSB je kasnije utvrdio da je nesreću vjerojatno uzrokovao sudar s pticom.

Najčitanije