25 C
Kotor

Slušaj online radio

Stanje na Bliskom istoku ponovno je eskaliralo: Hamas raketirao Tel Aviv u znak odmazde za izraelsko rušenje zgrade u Gazi

Napad – Tel Aviv – foto Mohammed Abed/AFP

Palestinski militanti objavili su kako su ispalili oko 130 raketa na izraelski Tel Aviv nakon što su izraelske vojne vlasti srušile višestambenu zgradu u pojasu Gaze.

Zgrada od 13 katova napadnuta je tokom utorka, a Izrael tvrdi kako je raketirao vojne ciljeve i to kao odgovor na ranije napade. Kako javlja BBC, vjeruje se da je barem trideset osoba izgubilo život u najgoroj eskalaciji nasilja posljednjih godina.

Također, pretpostavlja se da su militanti na Izrael dosad ispalili oko 400 raketa, usmrtivši dva Izraelca, dok zdravstvene vlasti u Gazi izvještavaju o najmanje 28 mrtvih Palestinaca. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je kako je Palestina “prešla granicu” ispaljivanjem raketa prema Jeruzalemu po prvi puta u mnogo godina.

Glavni tajnik Arapske lige Ahmed Aboul-Gheit optužio je, pak, Izrael za nedavnu eskalaciju nasilja i pozvao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da intervenira, dok se sukobi nastavljaju.

“Proteklih tjedana ni jedan nasilni incident nije započet s palestinske strane. Nije bilo ni jednog incidenta u kojem su Palestinci inicirali provokaciju ili eskalaciju”, rekao je Aboul-Gheit na virtualnom sastanku arapskih ministara vanjskih poslova.

Optužio je izraelsku “nepromišljenu politiku” i upozorio međunarodnu zajednicu da prestane kriviti i Izraelce i Palestince.

“Okupatori imaju vojnu moć i kontrolu, i oni su ti koji provociraju i podržavaju nasilje”, kazao je Aboul-Gheit.

“Ono čemu smo svjedočili je, jasno i iskreno, provokacija izraelskih okupacijskih snaga koje su napale najsvetije islamsko mjesto tijekom najsvetijeg mjeseca za muslimane”, izjavio je, misleći pritom na ramazan koji završava ove sedmice.

Sirene koje upozoravaju na zračni napad oglasile su se u Tel Avivu u utorak navečer i nekoliko eksplozija čulo se u središtu grada. Upozorenje na raketni napad došlo je nakon što je izraelska vojska uništila višekatnicu Toranj Hanadi, navodno stambenu zgradu, u kojoj su se nalazili i uredi članova Hamasa u Pojasu Gaze. Stanari zgrade upozoreni su prije napada i rečeno im je na napuste zgradu, kazali su očevici.

Glasnogovornik Hamasa ranije je zaprijetio snažnim raketnim napadom na Tel Aviv ako Toranj Hanadi bude uništen. Palestinski militanti ispalili su iz Pojasa Gaze stotine raketa prema Izraelu u utorak, dok Izrael provodi zračne napade na Pojas Gaze.

Eskalacija između Izraelaca i Palestinaca “mora se odmah prekinuti”, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u izjavi u utorak, dodavši da je “ozbiljno zabrinut” zbog razvoja situacije.

“Izraelske snage sigurnosti moraju biti krajnje suzdržane i odmjeriti svoju upotrebu sile”, rekao je šef UN-a.

“Neselektivno ispaljivanje raketa i granata prema izraelskim naseljima je neprihvatljivo”, istaknuo je.

Izvor:Hina

Najčitanije