8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Stari Grad: Počeli “Dani u Vali”

Stari Grad: 4. međunarodni festival brodova, mora i mornara “Dani u Vali” Foto HINA

Mimohodom svih sudionika na rivi i promotivnim jedrenjem u luci u Starome Gradu na Hvaru u petak je počeo 4. međunarodni festival brodova, mora i mornara “Dani u Vali”.

Festival su organizirali Udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves iz Splita, Grad Stari Grad i Turistička zajednica Staroga Grada, a otvorili su ga direktorica te turističke zajednice Žaneta Roić i predsjednik Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre Robert Mohović.

“Svi koji smo se okupili, od Istre do juga Dalmacije, članovi smo jednog zajedničkog pokreta kojemu je cilj očuvanje hrvatske maritimne baštine. Puno se toga napravilo, neki su počeli prije, neki kasnije, ali ništa se ne bi moglo bez vas, posada i vlasnika brodova” istaknuo je na otvorenju Robert Mohović.

Kako je rekao, nakon tri godine uspjeli su umijeće gradnje i plovidbe tradicijskim barkama Kvarnera staviti na popis nematerijalne baštine Republike Hrvatske.

“Sada želimo zaštiti umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrom duž hrvatske obale Jadrana. Želimo i da se to proširi na cijeli Mediteran, a potom da uđe i na listu svjetske nematerijalne baštine”, istaknuo je Mohović.

Sudionike je pozdravio i počasni konzul Kraljevine Nizozemske u Splitu Hrvoje Šimac. Za dvije godine Nizozemska će biti zemlja partner na festivalu “Dani u Vali”.

Stari Grad: 4. međunarodni festival brodova, mora i mornara “Dani u Vali” foto HINA

Na trodnevni festival u Starome Gradu stiglo je 60-ak brodova iz Hrvatske – iz Rovinja, Pule, Mošćeničke Drage, Opatije, Selca, Malinske, Krka, Malog Lošinja, Pašmana, Drvenika, Prvića Šepurina, Betine, Murtera, Jezera, Korčule, Vele Luke, Lovrana, Opuzena, Komiže, Splita, Vrboske i Hvara, a većina ih je iz udruga koje se bave očuvanjem hrvatske pomorske baštine.

Zemlja partner i počasni gost je Republika Slovenija, a u organizaciji nautičke revije i portala E Morje, Republiku Sloveniju predstavljaju posade pet tradicijskih brodova uz potporu Pomorskog muzeja Sergej Mašera i Fakulteta za pomorstvo i promet te Društvo ljubitelja starih barki iz Pirana, Društvo starih barki iz Izole i turističke zajednice Izole i Portoroža.

Osim svakodnevnih promotivnih plovidaba svih sudionika, održat će se i veslačka regata komiških gundula u kojoj će se u veslanju okušati najmlađi Starograđani, a jedna od atrakcija na moru bit će i promotivno tradicijsko veslanje u kojemu će sudjelovati ženske posade neretvanske lađe i slovenskog topa „Folega“ uz bok muškoj posadi kutera Hrvatske ratne mornarice.

Izvor:Hina

Najčitanije