17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Starogodišnja regata bokeških vjetropira

STAROGODISNJA REGATA

U Tivtu su danas održane kvalifikacije za klasu J70 pred sutrašnju “Starogodišnju regatu bokeških vjetropira 2021”, koja se za pomenutu i Open klasu krstaša jedri na Staru godinu, 31.decembra 2021.

U finale će se plasirati šest od 12 ekipa iz Crne Gore, Rusije i Velike Britanije, a u otvorenom dijelu takmičenja nastupiće oko 30 krstaša, najavljuju organizatori- Sekcija krstaša Jedriličarskog kluba Delfin.

Ekipe u klasi J70 podijeljene su u dvije grupe. U prvoj će se susresti dva tima JK Lahor Kotor, predvođena Predragom Pavićevićem i Milošom Radonjićem, ruska posada sa Danilom Sidorovim za kormilom, ekipa iz Velike Britanije koju predvodi Deni Lembart i dva Delfinova tima sa skiperima Nikšom Belanom i Ilkom Klakorom.

U drugoj skupini nadjedravaju se dva tima iz hercegnovskog JK Jugole Grakalić sa veteranima crnogorskog jedrenja- Sašom Kekovićem i Jovicom Rašovićem na čelu. U ovoj su grupi i dvije ruske ekipe, predvođene skiperima Jegorom Volkovim i Jurjem Trubnikovim, te dvije ekipe Delfina sa Ilijom Markovićem i Dejanom Farkašem za kormilom.

Po tri tima iz obje grupe zajedriće sutra na posebnom regatnom polju za klasu J70 ispred samog pristaništa na gradskoj rivi Pine, dok će polje za klasu Open biti postavljeno šire, od rive prema Kalimanju i ostrvu Sveti Marko. Kompletno takmičenje biće moguće posmatrati sa obale.   Kako su najavili organizatori iz JK “Delfin” Tivat, na Staru godinu Tivćane i njihove goste očekuje pravi spektakl, od izlaska do zalaska Sunca- “Starogodipnja regata bokeških vjetropira 2021”. Okupljanje jedrilica klase Open, barki, jahti i brodova  ispred gradske rive Pine očekuje se već oko 10 sati.

Programom je predvišeno da se u 10.30 sati održi ceremonija polaganja vijenca u čast nedavno preminulog uglednog tivatskog pomorca i prijatelja jedriličara, kapetana Rajka Čavora, a pola sata kasnije počinju jedriličarska nadmetanja nadmetanja – prvo u J70, a potom i  u Open klasi.

Dodjela nagrada najboljima, obaviče se na moru, umjesto na kopnu kako je to praksa kod drugih regata, a potom slijedi promenada svih okupljenih plovila uz gradsku rivu Pine i zabava na moru.

Osnovna misija ovog sportsko-revijalnog događaja je kvalitetno druženje na moru i promocija Boke kao izuzetne sportske i kruzing destinacije tokom cijele godine. Regatu organizuje Sekcija krstaša JK Delfin predvođena entuzijastom Dejanom Farkašem, a kao tradicionalno kvalitetnu morsku feštu podržavaju JK Lahor Kotor, JK Jovo Dabović Baošići, JK Jugole Grakalić Herceg Novi i Porto Montenegro Yacht Club.

Partneri regate su Opština Tivat, Turistička organizacija Tivat, kompanija UNA Montenegro i Radio Tivat, a ovu svebokešku priču medijski sponzorišu i Radio Kotor i  Radio-televizija Herceg Novi.

Izvor:S.L.

Najčitanije