7 C
Kotor

Slušaj online radio

Startuje prvi „Festival vjetra“ u Tivtu

Festival vjetra

Koncertom čuvenog hrvatskog kantautotra Darka Rundeka i njegovog sastava „Ekipa“, finalnim jedrenjima virtuelne „Tivatske regate“ uživo tokom ceremonije otvaranja, projekcijom kratkog filma „Bokahontas“ mlade hercegnovske filmske autorke Jane Radan, te puštanjem lampiona sa gradske rive Pine, u subotu 16. aprila u 21 sat Tivtu počinje 1.Festival vjetra.

Ovu novu multimedijalnu manifestaciuju koja će potrajati od katiličkog Uskrsa do pravoslavnog Vaskrsa, u susret još jednoj Tivatskoj regati UNA Montenegro Cup, organizuje  Sekcija krstaša JK Delfin iz Tivta.

Ova fešta je ujedno i simbolični početak još jedne nautičke sezone u Boki Kotorskoj, a organizatori Festivala vjetra ističu da su manifestaciju osmislili način da “dobri vjetrovi tih dana ponesu čitav naš grad.”

Prvi Festival vjetra u Tivtu činiće mozaik manifestacija različitih oblasti kulture, sporta i edukacije. Zajednička tema svih programa je promocija Tivta kao grada koji se može ponositi svojom sportskom, muzičkom i tradicijom u obrazovanju mladih generacija. Stoga u saradnji sa više lokalnih institucija kulture, sportskih i nevladinih organizacija, donosimo program koji će obuhvatiti koncerte Darka Rundeka i splitskog sastava TBF, šest koncerata klasične muzike, tri tematske izložbe, dva performansa, multimedijalni trodnevni program “MORŽ- Morski ritam života”, više sportskih takmičenja, te pet predavanja na temu baštine i ekologije namijenjenih prvenstveno mladima, ali i svoj zainteresovanoj publici.

Festival vjetra osim jedriličara iz tivatskog JK “Delfin” mobilisao je  široku podršku i učešće lokalne zajednice – institucija i javnih ustanova, organizacija civilnog društva koje baštine kulturnu i sportsku tradiciju Tivta, privrednih i turističkih subjekata koji u njemu prepoznaju ogroman potencijal za podizanje atraktivnosti destinacije u periodu predsezone.

“Brendirajući Tivat kao grad koji slavi proljeće i Tivatskom regatom obilježava zvanični početak nove nautičke sezone u Crnoj Gori, u prilici smo da ga kroz Festival vjetra zajednički pozicioniramo kao nezaobilaznu adresu za višednevnu feštu, atraktivnu nacionalno, regionalno i globalno”- saopštili su organizatori.

Tokom devet dana trajanja Festivala vjetra svi ljubitelji mora, prirode, kulturne baštine i primorskog načiona života naći će nešto za sebe: od nekoliko jedriuličarskih regata u više kategorija, čak i prve regate daljinski upravljanih modela jedrilica, promocije novih ekstremnih vidova jedrenja poput kite surfinga i wing foila, preko koncerata alternativne, odnosno klapske muzike, do poetskih večeri, izložbi fotografija i rukotvorina, filmskih projekcija, do predavanja o podmorskoj kulturnoj baštini, tradicionalnom graditeljstvu kamenom u suhozidu, fortifikacijama u Boki, te predavanjima o živom svijetu mora i zaštićenim prirodnim dobrima na primorju, te  pozoripnih predstava. Među učesnicima festivala su biće i poznati muzički umjetnici Rambo Amadeus i Darko Rundek te splitska muzička grupa The Beat Fleet.

Prvi Festival vjetra u Tivtu podržali su Opština i Turistička organizacija Tivat, te brojni lokalni, ali i sponzor iz SAD-a koji je oduševljen idejom ove manifestacije. Ideja organizatora je da ova manifestacija postane tradicionalno okupljanje ljubitelja mora, prirode i kulturne baštine te da ubuduće upravo tivatski “Festival vjetra” simbolično označava početak ljetnje turističke i nautičke sezone u Boki.

Najčitanije