16 C
Kotor

Slušaj online radio

Statua Kristofora Kolumba uklonjena u San Franciscu

Kolombo spomenik

Statua talijanskog istraživača Kristofora Kolumba uklonjena je u četvrtak u San Franciscu nakon što su prosvjednici izrazili sumnju da ona predstavlja simbol opresije.
Dvije tone težak kip, koji je podignut 1957., u četvrtak je uklonjen po nalogu gradskog vijeća nakon što je posljednjih godina bio metom prosvjeda i vandalskih napada, objavio je San Francisco Cronicle.

Gradska dužnosnica Catherine Stefani nazvala je u svom postu na Twitteru uklanjanje spomenika “potrebnim korakom” navodeći da on predstavlja “bolne temelje” povijesti SAD-a.

“Ropstvo, pokoravanje i osvajanje moramo svi osuditi … kip je predstavljao izmišljenu ‘sanitarnu’ verziju naše povijesti, slaveći čovjeka dok je ignorirao traumu koju su njegovi postupci izazvali “, rekla je Stefani.

Prošlog je tjedna sa statue Kristofora Kolumba u Bostonu skinuta glava. Drugi sličan spomenik bačen je u vatru te potom u jezero u američkoj saveznoj državi Virginiji.

Prosvjedi pod nazivom ‘Crni životi su važni’ izbili su u brojnim gradovima diljem Sjedinjenih Država nakon ubojstva nenaoružanog Afroamerikanca Georgea Floyda, kojeg je pritiskom koljena na vrat prilikom privođenja ubio bijeli policajac 25. svibnja u Minneapolisu.
Prosvjednici od tada imaju za metu i spomenike koji po njihovim riječima predstavljaju proganjanje Afroamerikanaca i drugih manjina.
Kolumbo je bio jedan od prvih Europljana u Novom svijetu i smatra se čovjekom koji je otkrio Ameriku. Povjesničari i aktivisti za ljudska prava kritiziraju Kolumba zbog porobljavanja autohtonog stanovništva Amerike.

“Uklanjane statue nije brisanje povijesti”, navodi Stefani. “To je prije svega pokazivanje ljubavi prema našim prijateljima i susjedima koji su ovog trenutka povrijeđeni, te prema zajednicama koje su stoljećima bile povrijeđene”.

Izvor:Hina

Najčitanije