23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Stipe Božić, Davor Rostuhar i brojni drugi avanturisti na Festivalu pustolova Mate Svjetski

Pustolovi

Festival pustolova Mate Svjetski – godišnji susret putnika, putopisaca pustolova, avanturista i svih zaljubljenika u putovanja 25. i 26. avgusta će četvrtu godinu za redom u vrgorski kraj donijeti dašak svjetskih putovanja i otkriti čari avantura.

Ova se manifestacija organizira u čast pustolovinama velikog hrvatskog globtrotera, Mate Šimunovića, poznatijeg kao Mate Svjetski. Tako će već četvrtu godinu za redom Vrgorac i Stilja, Matino rodno mjesto, ugostiti brojne pustolove koji će posjetitelje svojim pričama i pustolovinama odvesti u najudaljenije i najuzbudljivije krajolike, najavili su u srijedu organizatori.

Prvog dana festivala, u subotu, 25. avgusta, u gradskom parku Vrgorca posjetitelji će moći uživati u priči i pustolovini Jurice Galića Juke “Rapa Nui”. Nakon putovanja u Meksiko 2016. godine radi istraživanja naslijeđa Maja i Asteka, Jurica Galić Juka krajem 2017. nastavlja turneju po Južnoj Americi. Tom prilikom prešao je put koji je 50 posto dulji od ekvatora, posjetivši Peru, Boliviju, Čile i Argentinu te Uskršnji otok (Rapa Nui). Iz ove je avanture proizašla izložba fotografija i niz tribina po Hrvatskoj, a jedna od njih stiže u gradski park u Vrgorcu.

Pustolovine će se nastaviti i u putopisnom predavanju “Afričke priče”, kroz iskustva, dojmove i doživljaje s overland putovanja Zapadnom Afrikom u razdoblju od 2015. do 2018.. To su priče virovitičkog fotografa i putopisca Saše Pjanića i Varaždinca Damira Filipovića, vođe My Life4 Kids tima.

Na predavanju će se govoriti o najvećem humanitarnom reliju na svijetu “Budapest – Bamako” na kojem je varaždinsko-virovitički tim ove godine sudjelovao po treći put. Govorit će se i o humanitarnim, putopisnim i fotografskim projektima, o izazovima i iskušenjima putovanja autom po Africi te o brojnim dojmovima, iskustvima i činjenicama vezanim za Zapadnu Afriku s naglaskom na zemlje kojima su putovali – Maroko, Mauritanija, Senegal, Gambija i Mali.

Drugu večer festivala, u nedjelju 26. kolovoza, u centar mjesta Stilja stižu članovi ekspedicije “Vlaji na Himalaji” koji su 1. listopada prošle godine osvojili 6.476 metara visok vrh Mera Peak. Nakon 15 dana penjanja i spuštanja po Himalajama, 29. septembra rano ujutro, krenuli su iz Kharea (4950 metara), zadnjeg naseljenog mjesta ispod Mera Peaka, prema visinskom logoru u planini na visini od 5760 metara. Svoja će zanimljiva iskustva tog podviga okupljenima dočarati pustolovi Vedran Mlikota i Stipe Božić.

Iste večeri u Stiljima posjetitelje očekuje multimedijalni prikaz “Polarni san – prva hrvatska ekspedicija na Južni pol” Davora Rostuhara. Prošle je godine upravo u Stiljima Davor Rostuhar najavio svoju ekspediciju života, a ubrzo se upustio u veliko istraživanje koje ga je odvelo sve do samog “kraja” svijeta. Postao je prvi Hrvat koji je od ruba Antartike stigao pješice do Južnog pola. Ekspedicija je trajala 47 dana, tokom kojih je 1163 kilometara prešao sam, bez dostave hrane, a svu opremu vukao je u saonicama teškim 135 kilograma.

Festival čiji je domaćin Turistička zajednice grada Vrgorca, je za sve posjetioce besplatan.

Najčitanije