15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Stiže južina, promjena vremena za vikend

Boka – foto Z.Nikolić

Premještanje hladne fronte i visinske doline nad zapadno Sredozemlje, dovest će do jake ciklogeneze na južnoj strani Alpa, odnosno do razvoja poznate Đenovske ciklone. Đenovske ciklone česte su prvenstveno u jesenjim mjesecima i poznate su po višednevnoj obilnoj kiši na Jadranu – pravi simbol jeseni, piše meteorološki portal neverin.hr

Razvoj Đenovske ciklone očekuje se tokom subote, tako da će vikend donijeti na Jadranu oblačno vrijeme s povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Kiša će posebno obilna biti na određenim lokalitetima, dijelovima Dalmacije i Crne Gore. Na raspored oborina uveliko će diktirati reljefne karakteristike pojedinog područja, pošto planinske prepreke dovode do intenziviranja oborina.

Jedrenjak Star Flyer u Boki – foto Boka News

Subota:
Umjereno do potpuno oblačno, povremeno i mjestimično kiša. U južnim i centralnim predjelima lokalno i pljuskovi, moguća i grmljavina, a na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku zemlje duži periodi suvog vremena pa i sunčani intervali. Vjetar južnih smjerova, umjeren do jak, u sjevernim predjelima i na primorju, na udare veoma jak.

Jutarnja temperatura vazduha 6 do 17, najviša dnevna 12 do 24 stepena.

Nedjelja:
Umjereno do potpuno oblačno, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U južnim i centralnim predjelima povremeno intenzivnije padavine, naročito krajem dana i tokom noći, mjestimično se očekuju obilnije padavine. Vjetar južnih smjerova, umjeren do jak, na udare i veoma jak.

Jutarnja temperatura vazduha 7 do 17, najviša dnevna 12 do 24 stepena.

Najčitanije