22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Što Google zna o meni…“

„Što Google zna o meni…“ naziv je knjige autorke Sanje Bauk koja je predstavljena u četvrtak u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor u organizaciji Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA.

O knjizi su govorile psihološkinje Ljubomirka Kovačević i Ervina Dabižinović, kao i sama autorka.

Šta Google zna o meni… je pokušaj iscjeljenja autorke od bolnih uspomena iz akademske zajednice kojoj je pripadala u rodnoj zemlji, Crnoj Gori. Kao protuteg poslužili su joj nešto vedriji fragmenti iz života u novoj sredini, Južnoj Africi. Autorka dokumentuje događaje na neposredan, ali u isto vrijeme suptilan način, prožet snažnim emocijama.

„Sanja je istraživačica, ali osim tog naučnog fokusa, istraživnjima prelazi granice profesije i širi pogled na ljudske mogućnosti, na različite sfere ljudskog djelovanja i različitom traganju ka suštini bića i čovječnosti.

Sanja je kritičarka društvenih odnosa i sistema sa izraženim neprihvatanjem, tihim i upornim suprostavljanjem svakom vidu nasilja, sa jakom samosvješću i pobunom prema svemu efemernom i nepravednom” – kazala je Kovačević.

Promocija knjige Sanje Bauk – foto Boka News

„Naslov knjige je obojen blagom ironijom budući da Googl neke stvari poznaje do najsitnijih detalja ali mu cijelovitiji uvid u realnost izmiče. Knjiga sadrži kratke priče, eseje, oglede, koji gravitiraju ka dva geografska područija, jedno je Crna Gora a drugo je Južna Afrika. Priče su autoetnografskog tipa, određenog društva kroz koje posmatram i analiziram neke segmente tog društva…“ – kazala je autorica Sanja Bauk.

Ona je istakla da je knjiga namjenjena svima onima koji su saznajno radoznali.

„Moji eseji su multifokalni i mislim da sam ostavila dosta prostora za daljna istraživanja kao i prostor za kreaciju čitaocima, i da sami čitaoci dođu do zaključaka. Cilj zbirke je da ostavim jedan pisani trag o nekim dešavanjima u jednom vremenskom presjeku na određenom geografskom području. Knjiga ima za cilj da napravi otklon od banalnosti koja nas preplavljuje i to kroz prevaru, zamaglivnje istine, isticanje prevara na pijedestal uspjeha, robovanje novca i sl. U svemu tome ja tražim svjetlost“ – poručila je Bauk.

Sta Googl zna o meni

U muzičkom dijelu programa nastupili su Isidora Milivojević, Aleksandar Milivojević i Antun Vih.

Sigurni smo da će nakon promocije ove knjige Googl nešto više znati o Sanji Bauk, ali sigurno ne u onoj mjeri u kojoj su prisutni na promociji dokučili njene poglede na jedan bolji i ljepši svijet…

Najčitanije