16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Stoliv: Ronilac ubio morsku kornjaču

Ronilac sa kornjačom – foto FB Podgorički vremeplov

Na društvenim mrežama danas je osvanula fotografiju muškarca u ronilačkom odijelu, kako stoji nogom naslonjen na morsku kornjaču, držeći rukom harpun zaboden u predjelu vrata životinje.

Kotorski tužilac Špiro Pavićević  bi trebalo da odluči da li je i  koje je krivično djelo je počinio M.M. (24) iz Kotora, za koga policija sumnja da je ulovio zaštićenu vrstu morske kornjače.

Ekološka inspekcija će međutim  podnijeti prijavu protiv NN lica zbog usmrćivanja morske kornjače u Stolivu, kazali su iz Instituta za biologiju mora.

Direktor Instituta Mirko Đurović kazao je da su po dojavi najprije mislili da je u pitanju nesrećan slučaj, ali da  fotografija jasno ukazuje da je životinja odstrijeljena.

„Najoštrije osuđujemo današnji čin koji se dogodio u mjestu Stoliv. Institut za biologiju mora je informisao nadležne organe te se nadamo da će službe preduzeti zakonom propisane mjere i pronaći počinioca ovog zločina.
Ponovo MOLIMO građane i turiste da shvate da more nije naše prirodno okruženje već okruženje morskih organizama a mi samo njegovi korisnici. Nadamo se da nećemo biti u prilici da svjedočimo i ubuduće ovakvim i sličnim nemilim događajima“ kaže se u reagovanju iz Instituta za biologiju mora Kotor.

Morska kornjača

Morske kornjače su, podsjećaju iz Instituta, zaštićene i međunarodnim i propisima u Crnoj Gori i zabranjeno je njihovo hvatanje, uznemiravanje i ubijanje.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, predviđene su novčane kazne u iznosu od 2.000 do 40.000 eura

Najčitanije