16 C
Kotor

Slušaj online radio

Stolivljani obnavljaju crkvu Svetog Ilije – donatorsko veče 25. juna, državni vrh obećao podršku

Gornji Stoliv / foto TO Kotor

Donatorsko veče za prikupljanje sredstava za obnovu crkve Svetoga Ilije u Gornjem Stolivu biće održano u nedjelju 25. juna od 19 sati u đardinu crkve Imena Marijinog u Donjem Stolivu, ovu akciju je podržao i sam predsjednik države Cnne Gore, Jakov Milatović.

Članovi Društva prijatelja Stoliva, mještani Mjesne zajednice, vjernici i župnik Župa Rođenja Blažene Djevice Marije, don Željko Pasković, pozivaju poštovaoce kulturnog i sakralnog naslijeđa, potomke slavnih Stolivljana, preduzetnike, zvaničnike i sve ljude dobre volje iz Boke Kotorske, da svojim prisustvom uveličaju ovo veče. Organizatori najavljuju prigodno čašćenje uz stolivske delicije i mediteranske zvuke klapske pjesme.

Crkva koja nosi ime zaštitnika Stoliva je u lošem stanju – pod je izložen podzemnim vodama, krov prokišnjava, zvonik je u lošem stanju, a slike, umjetnine i sakralni predmeti propadaju, jer su konstantno izloženi vlazi. Organizatori napominju da je kolski put od Donjeg do Gornjeg Stoliva probijen prošle godine, ali je usljed obilnih kiša došlo do erozije, te mu je potrebna značajna sanacija.

Praveći poređenje sa Starom župnom crkvom na Prčanju, organizatori izražavaju spremnost da neće dozvoliti da crkva Svetog Ilije dodje u ruševno stanje kao ona.

Za one koji žele da daju svoj prilog obnovi crkve, data je mogućnost da svoju donaciju uplate na žiro račun CKB 510-102173-41, sa naznakom “za obnovu crkve Sv.Ilije”.

Gornji Stoliv – Foto Boka News

– U ime Opštine Kotor prisutne ce pozdraviti potpredsednik Kovačević i reći što će Opština uraditi za Gornji Stoliv
-Direktor TO Kotor govori o tome u kojem segmentu će TO razvijati ruralni turizam u GS
-O urbanističkoj zaštiti govori Bojana Petković
-O mogućnostima razvoja i mapiranja Gornjeg Stoliva kao ruralne turističke destinacije govori profesor Ilija Moric

Kako su nam saopštili organizatori događaju će prisustvovati i predsjednik države Jakov Milatović.

Najčitanije