15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Stolivska fešta “Kostanjada” oduševila brojne posjetioce – domaćini ispekli i poslužili 300 kilograma kostanja

Tradicionalna manifestaciciji “Kostanjada”, održana je danas na platou ispred stolivskog Doma kulture “Niko Bilafer”, u organizaciji Udruženja “Kamelija” i Mjesne zajednice Stoliv.

Kao i prethodnih godina gosti su bili u prilici uživati u degustaciji proizvoda od kostanja, zdrave hrane, ribe, maslina, sira, kao i domaćih “mladih” vina.

Tradicionalno, vrijedne Stolivljanke spremile su brojne delicije, slatke i slane, bilo je kolača, torti, pogača, priganica od kostanja… Domaćini su ispekli oko tristo kilograma kostanja, koji su besplatno podjelili uz vino.

U ime organizatora, brojne posjetioce pozdravili su Vinko Vujović i Romeo Mihović.

„Kostanjada u Stolivu se održava od 2006. godine. Hvala našim vrijednim domaćicama koje su pripremile razne delicije od kostanja. Potrudili smo se da osim kostanja na našim trpezama bude ribe, maslina, vina… Inače nadimak za nas Stolivljane su Medi stolivski, Prčanjani su Bope, Muljani Gavice, tako da nije slučajno da je Medo zaštini znak za ove naše manifestacije.

Ovom prilikom želim podsjetiti da NVO „Kamelija“ koja je uz MZ Stoliv organizator manifestacije, iduće godine slavi 100 godina. Naime, nastavili smo kontinuitet rada Tamburaškog orkestra koji je formiran1919. godine čiji su osnivači bili naši mještani Žiga i Marinović, kroz organizaciju „Kamelija“ koja je registovana 2002.godine kao NVO. To će biti prilika da se jednim multidisciplinarnim programom tokom cijele godine prkažemo svijetu. Već pripremamo program, moramo čuvati tradiciju“ – kazao je Mihović.

Pripremljen je bogat kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali, folklorni ansambl „Nikola Đurković“, klapa „Riva“ iz Škaljara, članovi plesnog studijia Infinity dance iz Kotora, teatar „Gašler“ koji je prenio dio govora i atmosfere iz starih vremena, što je oduševilo posjetioce, kazivani su stihovi pjesme “Kostanjada” autora Gracije Marovića, Boško Bismiljak na trubi, kao i brojni drugi izvođači.

Predstavljene su dvije uspješne sportašice, Amela Feković, ranije se bavila atletikom bacanjem koplja a danas vrlo uspješno dizanjem tegova, državna šampionka i triatlonka Miluša Bošković koja je pobjedila na Dalmacija ultra trailu (103 km) krajem proteklog mjeseca.

U sklopu „Kostanjade“ organizovani su izleti pješačkim stazama kroz kestenovu šumu u Gornji Stoliv.

Manifestaciju je pomogla Turistička organizacija Kotor.

Više fotografija na našoj Facebook stranici.

Najčitanije