7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Strategija razvoja turizma se još ne usvaja

 Perast

Strategija razvoja turizma do 2025. godine spremna je već dva mjeseca, ali nema odgovora Ministarstva ekonomskog razvoja zbog čega se ne usvaja, piše Pobjeda.

Strategija se svakako neće moći primijeniti što se tiče ovogodišnje sezone, jer je već kasno, a kako stvari stoje kasne i pripreme za ljetnju turističku sezonu koje su uveliko počele u konkurentskim zemljama.

Profesor nekoliko fakulteta za turizam, Miško Rađenović, rekao je Pobjedi da je crnogorski turizam u ovoj godini jedna velika nepoznanica, kao i da je već kasno za primjenu strategije i ako se usvoji.

“Sigurno da poboljšanju stanja doprinosi vakcinacija svih učesnika u turizmu, a najviše direktno i indirektno zaposlenih u turizmu kao i samih turista. Raduje i činjenica da su neke zemlje već počele ukidanje, odnosno ublažavanje pojedinih mjera, ali nasuprot tome politička situacija na nekim, za nas važnim, emitivnim tržištima nije najbolja”, naveo je Rađenović.

On je dodao da u skladu sa tim i još nekim informacijama treba pod hitno usmjeravati organizaciju ovogodišnje turističke godine.

Boka Kotorska – Stoliv – foto Boka News

Rađenović je kazao da dobra priprema čini većinu urađenog posla. Što se tiče strategije, njemu kao stručnjaku za turizam, ona nije data na uvid, ali je našao na sajtu Ministarstva ekonomskog razvoja u fazi nacrta.

“Kao i krajem 2020. godine i dalje imam mišljenje da su crnogorskome turizmu potrebni kratkoročni i efikasni planovi za povratak na, sad već veoma, diverzifikovano tržište. Prethodno je potrebno napraviti detaljne analize da bi čitav proces bio bez lutanja kao i stihijskog i uzaludnog posla”, saopštio je Rađenović.

Prema njegovim riječima, bolje da ima strategije, ali ništa ne valja ako se ne poštuje kao što se nijesu poštovale ni prethodne dvije, a to su Master plan i Strategija do 2020. godine.

“Postojeći nacrt strategije se u puno teza podudara sa prethodnima. Raduje me što je dat i akcioni plan, ali bi ga trebalo malo konkretizovati sa još jasnijim ciljevima i jasno definisanim vremenom izvođenja kao i povećanjem budžeta i konkretnijih mjera za pomoć, na primjer izdavaocima privatnog smještaja”, kazao je Rađenović.

On je dodao da je sada već kasno za sprovođenje i usvajanje strategije kao takve, jer su svi svjesni nestabilne političke situacije u Crnoj Gori, koja je i jedna od većih potencijalnih prijetnji, odnosno problema za turizam.

“Pitanje je kolikom brzinom će se desiti aktuelne političke promjene i koliko će neko sljedeći imati sluha za postojeća dokumenta, misiju i viziju”, naveo je Rađenović.

On je podsjetio da nama konkurentne zemlje već imaju jasne ciljeve i uveliko promovišu svoje aktivnosti na potencijalnim tržištima za predstojeću sezonu, a takođe svoju unutrašnju i spoljnu politiku umnogome podređuju turizmu.

“Ne treba podsjećati da je najveći priliv novca u Crnoj Gori upravo kroz turizam. Takođe, da je već počela ova godina, a strategija je do 2025”, rekao je Rađenović.

Izvor:Mina

Najčitanije