23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Strožije mjere – zatvaraju se škole i kafići u Budvi, Podgorici, Cetinju, Ulcinju

Budva – foto Boka News

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori registrovale su u srijedu 874 novozaražena koronavirusom, čime je nastavljen niz svakodnevnog obaranja rekorda u broju zaraženih na dnevnoj razini, zbog čega su uvedene restriktivne mjere u Podgorici i još nekoliko crnogorskih gradova.

U posljednja 24 sata analizirana su 2004 uzorka od kojih je 874 bilo pozitivno na kronavirus.

„Broj oboljelih trenutno iznosi 5638, što je 895 na 100 hiljada stanovnika“, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Kao i prethodnih dana, čak polovina pozitivnih je iz Podgorice.

Nagli rast broja oboljelih posljedica je, kako tvrde epidemilozi, nepoštovanja epidemioloških mjera i masovnih okupljanja u prethodnim danima, prije svega na pogrebu mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija kojemu je prisustvovalo nekoliko hiljada građana.

Zbog alarmantne epidemiološke situacije, Institut za javno zdravlje odlučio je uvesti strože epidemiološke mjere u Podgorici, Cetinju, Budvi i Ulcinju, koje će se početi primjenjivati u petak 6. novembra, u ponoć.

U tim gradovima zatvaraju se ugostiteljski objekti i škole, a također je zabranjeno i okupljanje u stanovima i kućama osobama koje nisu članovi zajedničkog domaćinstva.

Ove mjere, kako je saopšteno, vrijedit će najmanje 14 dana.

Ovakve mjere dale su u septembru i oktobru rezultate u nekoliko crnogorskih gradova u kojima je nakon političkih skupova održanih u vrijeme parlamentarnih izbora, broj oboljelih naglo rastao, tako da epidemiolozi isto očekuju i u Podgorici, u kojoj živi trećina ukupnog stanovništva Crne Gore.

“Izuzetno smo svjesni i ostalih implikacija koje mjere mogu imati po naše društvo, ali ne treba zaboraviti da je njihova primjena direktno uslovljena stepenom poštovanja onoga što su zvanične preporuke svih ovih mjeseci”, zaključili su u IJZ-u.

Najčitanije