16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Strpljenje Krtoljana pri kraju – ukoliko ne bude asfalta, niko se neće voziti kroz Krtole

Radovi na putu prema Radovićima – foto Boka News

Ukoliko Opština Tivat i firme koje su gradeći vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu posljednjih godina bukvalno uništile putnu infrastrukturu u Krtolima, do 1.juna potpuno ne srede i ponovno asfaltiraju oko 5 kilometara lokalne saobraćajnice od kotorske raskrnice do Novog naselja Radovići, mještani Krtola preduzeće radikalne mjere koje ne isključuju ni blokadu ulaska automobilima na ovo područje svima, osim onima koji žive u tom dijelu opštine Tivat- poručeno je sa sinoćnjeg Zbora građana MZ Krtoli.

Skupu u Radovićima prisustvovali je preko 100 mještama Krtola, ali i Krašića te naselja na hercegnovnom dijelu poluostrva Luštica, jer oni svi dijele istio problem – katastrofalno loš jedini pristupni put koji veže poluostrvo sa ostatkom države. Taj put prethodno su Opština Tivat i Vodacom kao unvestitori gradnje nove kanalizacione i vodovodne mreže prekopali više puta, a put se opet kopa na tri mjesta zbog radova koje izvode komapnije „Erlang“ iz Podgorice i „Jedinstvo“ iz Užica. Zbog toga je desna traka ove saobraćajnice gledano iz pravca Krtola prema Tivtu neprohodna već mjesecima, a na njoj su u na dijelu od Solila prema kotorskoj raskrnici ogromni kanali i rupe, često i potpuno neobeznijeđeni. Mještani već mjesecima žive u prašini, rizikuju živote vozeći uništenim i prekopanim putem, gube turiste koji im otkazuju dolaske, uništavaju kola i cijepaju gume, pa je strpljenje Krtoljana došlo do kraja. To se vidjelo i sinoć iz brojnih, nervoze punih njihovihj izlaganja, upućenih gradonačelnici Tivta dr Snežani Matijevič i zamjeniku direktora opštinske Direkcije za investicije i razvoj Bogdanu Čučkoviću, a koji su prisustvovali Zboru građana.

Sa zbora gradjana u Krtolima

„Tražimo da se pod hitno radovi na vodovodu i kanalizaciji privedu kraju i da se sredi put, na način da će se na potezu od Novog naselja do Rogača asfaltirati obje trake, na dijelu od Rogača do Obale Đuraševića jedna traka koja je prekopana zbog radova , ali i pola one druge jer je oštećena miniranjem, a na dijelu od Solila do kotorske raskrnioce da se asfaltiraju obje trake, put statički osigura i urede trotoari i rigole za atmosfersku kanalizaciju“- istako je predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević koga su aklamacijom u tom zahtjevu podržali svi prisutni.

Radovi na putu prema Radovićima

Mještani su istakli da već punih devet godina od kada je krenula izgradnja nove kanalizaacione i vidovodne infrastrukture žive u nemogulim uslovima, gotovo da su bez puta, gutaju prašinu, a po ostacima njihovog jedinog puta prolaze teški kamioni natovareni desetinama tona građevinskog materijala za i sa gradilišta kompleksa Luštica  Bay a koje kako su rekli, niko i ne kontroliše šta rade i gdje odvoze hiljade kubika pijeska i kamena iskopanog u Krtolima. Mještani su tražili odgovornost za kašnjenje radova na završetku prve faze nove MR 1 prilazne saobraćajnice za Luštica bay koju investora Opština a radi firma „Toškovići“ iz Podgorice, što još nije ni počela asfaltiranje puta koji je trebalo da bude završen još u novembru prošle godine. Tražena je i odgovornost za milionsku štetu i 62 pucanja za šest godina, novog vodovoda položenog u put od Solila do kotorske raskrnice, zbog čega se on sada mijenja novim cjevodvodom i put opet prekopava.

„Pitajte ove što su prije mene bili na ovoj funkciji, gdje su tih pola miliona eura. Ja odgovaram za ono što se radilo u mom mandatu“-prokomentarisala je gradonačelnica Matijevič, indirektno aludirajući da su za nekvalitetno napravljeni vodovod i ogromnu štetu krivi njeni prethodnici Ivan Novosel i Dragan Kankaraš. Ona je kazala da bi asfaltiranje puta kakvo traže Krtoljani koštalo oko 600 hiljada eura i da Opština taj novac nema u budžetu za ovu godinu, ali da će učiniti sve da ga u saradnji sa Lušticom Bay, Qatari Diarom i ostali kompanijama koje ovdje rade, pokuša obezbijediti.

Dio raskopanog puta u Krtolima

„Održaćemo sastanak sa njima i predstavnicima MZ odmah poslije praznika da se dogovorimo kako i koliko ko može preuzeti obaveza na sebe da se ovo u najskorije vrijeme riješava i put dovede u normalno stanje jer je sezona na pragu“- istakla je Matijević dok je Čučković kazao da je od firme „Carinvest“ iz Kotora dobijena ponuda od 690 hiljada eura za asftaltiranje oko 5,2 kilometra puta kroz Krtole, ali da od toga treba odbiti radove koji su već plaćeni ili će biti plaćeni „Erlangu“ i „Jedinstvu“ kao graditeljima vodovoda koji po ugovoru, nakon postavljanja cijevi, moraju dovesti u pređašnje stanje put i popraviti oštećenja koja su prouzrokovali. Direktor tivatskog „Vodovoda i kanalizacije“ Alen Krivokapić kazao je da je uvjeren da će „Jedinstvo“ završiti sve do ogovorenog roka – 1.juna, a Čučković je obećao da će se prije raspisivanja tendera za drugu fazu MR 1 saobraćajnice sa stati sa njenim projektantom i tražiti izmjenu projekta saobraćajnice da se ona poveže sa putevima  za manastir Grabovac i dalje prema Grblju, a koje je novi put sada bukvalno presjekao.

„Moramo stvoriti uslove da nam se na ovaj i sve buduće tendere javljaju mnogo ozbiljnije fime od „Toškoviča“ ili „Erlanga“ –podvukao je Čučković dodajući da su u Opštini Tivat kao investitoru, nezadovoljni odnosom ta dva izvođača prema poslovima koje su im povjerili.

Izvor:S.L

Najčitanije