9 C
Kotor

Slušaj online radio

Studijska posjeta proizvođačima organske hrane u regiji Pulja

Posjeta Pulji

U okviru realizacije projekta BACAR – ”Bolji pristup rastu, klasteri i konkurentnost-umrežavanje u Jadranskom regionu” koji se finansira iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru 2014-2020, čiji je Opština Kotor lider na projektu, u period od 19 do 23. novembra 2018. godine organizovana je studijska posjeta proizvođačima “slow food” u italijanskoj regiji Pulja (Puglia).

Tom prilikom je osamnaest predstavnika klastera lokalne hrane iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore bilo u prilici da se upozna sa radom lokalnih proizvođača organske hrane.

U Pulji imali su priliku da se susretnu sa najpoznatijim proizvođačima: maslinovog ulja(“D’Orazio” i “Intini”), vina (“Polvanera”, “D’Alessandro” i “I Pastini”), domaćih sireva i najpoznatijeg brenda, ove italijanske južne regije, “Mozzarella”. Poseban akcenat, ove studijske posjete, stavljen je na posjeti više malih farmi (Masseria: “Parco fichi d india”, “La Querceta” “Iannone” i “Dire Fare Gustare”) gdje se moglo vidjeti kako se zaokružuje jedan proizvodni proces, od nastanka proizvoda, do njegove tehnološke prerade te do plasiranja proizvoda na tržište.

Posjeta Pulji

Učesnici studijske posjete obišli su turitičke centre: Conversano, Allberobello – grad pod zaštitom UNESCO-a, Putignanoi Bari. Prilikom posjete, italijanski proizvođača organske hrane razmijenili su iskustva i savjete o pravilnom uzgoju, zaštiti i organskoj preradi hrane.Tokom studijske posjete, u Bariju je posjećen na učni Mediteranski Agronomski institut (CIHEAM IAM).

Najčitanije