8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Stvaranje kompetentnih pomoraca od ključne važnosti

Foto UCG

Kvalitetno obrazovanje pomoraca i kontrola obrazovanja od izuzetne je važnosti za razvoj pomorskog kadra, podizanja nivoa kvaliteta pomorske industrije u cjelini i prepoznavanje crnogorskog pomorca kao kvalitetnog pomorca, rečeno je na okruglom stolu „Obrazovanje pomoraca“, održanom u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor u Rektoratu Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

Okrugli sto je otvorio rektor UCG prof. dr Vladimir Božović koji je iskazao uvjerenje da će zaključci sa diskusije ovog okruglog stola, koji je okupio predstavnike obrazovnih institucija i resornih ministarstava, pomoraca i strukovnih pomorskih udruženja, dati konkretne smjernice za unapređenje kvaliteta obrazovanja pomorskog kadra. Pri tome je istakao važnu ulogu koju, u sistemu obrazovanja, od svog osnivanja ima Pomorski fakultet Kotor.

Dekan Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Špiro Ivošević ukazao je na potrebu za intenzivnijom sistemskom kontrolom nad obrazovanjem pomorskog kadra. On je istakao da je u najavi otvaranje novih institucija a ni postojeće nemaju dovoljno nastavnog kadra, te da je, pored kontrole, neophodno i uspostavljanje zvanične evidencije i statistike o sertifikatima i pomorcima. Od važnosti je, ukazao je, stvaranje inovativnih potencijala za stvaranje komepetentnih pomoraca i relevantnih i priznatih diploma.

Direktorica Direktorata za tercijalno obrazovanje Ministarstva prosvjete Neda Ojdanić predstavila je obrazovanje pomoraca u Crnoj Gori kroz srednjoškolske i visokoškolske programe koji se realizuju u Srednjoj pomorskoj školi Kotor i Srednjoj stručnoj školi u Baru, Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore i privatnom Fakultetu za pomorstvo i turizam u Baru. Pored toga, navela je da je Ministarstvo prosvjete, u okviru stručnog i cjeloživotnog obrazovanja, akreditovalo i dvije institucije koje se bave stručnim obrazovanjem pomoraca na radnom nivou, a to su Srednja pomorska škola Kotor i Maritime Academy Kotor. „Obrazovanje pomoraca zahtijeva stalna dodatna usavršavanja zbog razvoja novih tehnologija na brodovima“, ukazala je Ojdanić.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija, lučki kapetan kapetanije Bar Predrag Ratković kazao je da Ministarstvo stalno radi na unapređenju zakonskih i podzakonskih akata. „Konkretno, pristupilo se izradi novog Pravilnika o vrstama zvanja i ovlašćenja, uslovima za sticanje zvanja i izdavanje ovlašćenja za članove posade broda“, kazao je on. Naveo je, takođe, da su sve institucije koje se bave obrazovanjem pomoraca u Crnoj Gori dostavile odgovarajuće potvrde o ispunjenosti neophodnih uslova.

Foto UCG

Mogućnosti edukacije kroz cjeloživotno obrazovanje, koje je značajno za sve struke, pa i pomorsku, predstavila je i prof. dr Dijana Vučković, predsjednica Komisije za cjeloživotno učenje Univerziteta Crne Gore.

Prodekan za inovacije i razvoj Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Tatijana Dlabač ukazala je da je, od novembra prošle godine, ovo treći po redu okrugli sto na temu obrazovanja i obuka pomoraca. Današnja diskusija i razmjena mišljenja, konkretno posvećena pitanjima obrazovanja pomoraca, od izuzetne je važnosti i zbog toga što je 1. juna stupio na snagu čl. 114 Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe koji se tiče obrazovanja pomoraca i obaveza obrazovnih institucija koje se bave edukacijom pomoraca u pogledu kvaliteta i usklađenosti nastavnih planova i programa sa STCW konvencijom i IMO modelima kurseva.

Tokom diskusije, svoje institucije i stavove predstavili su brojni govornici, među kojima su bili i mr Miloš Trivić, Samostalni savjetnik u Direktoratu za opšte srednje obrazovanje, stručno i cjeloživotno obrazovanje Ministarstva prosvjete, mr Ratko Petrović, direktor Srednje pomorske škole Kotor i Ljubomir Bojović, profesor Srednje stručne škole iz Bara. Kapetan Janko Milutin govorio je u ime Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore, kap. Nenad Lazović ispred Udruženja agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca, u ime Unije pomoraca Crne Gore kap. Vladimir Vučetić, u ime Bokeljske mornarice Denis Vukašinović, a ispred Pomorskog fakulteta Kotor, učešća u diskusiji uzeli su i prof. dr Jelena Nikčević, mr Igor Stanovčić  i mr Miroslav Vukičević. Iz Ministarstva kapitalnih investicija u diskusiji je učestvovala i samostalna savjetnica Olivera Stojanović, iz Srednje stručne škole Bar Mirko Brzić.

Pomorski fakultet Kotor – foto UCG

Skupu su prisustvovali i Danijel Popović iz Unije pomoraca, Vuko Jovanović iz Privredne  komore Crne Gore, iz Bokeljske mornarice Kotor Tripo Moškov i Baldo Saulaćić iz Srednje pomorske škole Kotor, a ispred Univerziteta Crne Gore, učestvovali su još i:  prof. dr Milena Pejović Dževerdanović, prof. dr Enis Kočan, dr Zorica Đurović i Ana Babović.

Nakon iscrpne i konstruktivne diskusije, dogovoreno je da će se na osnovu diskusija i prikazanih prezentacija sumirati zajednički zaključci,  na osnovu kojih će se inicirati pokretanje postupka izmjena i dopuna pravne regulative posebno u dijelu kontrole kvaliteta obrazovanja pomoraca. Učesnici su iskazali spremnost da u tom smislu adekvatno i blagovremeno reaguju u pogledu traženih odgovora i daju svoj doprinos budućim aktivnostima na unapređenju obrazovanja pomoraca u Crnoj Gori.

Izvor:UCG

Najčitanije