29 C
Kotor

Slušaj online radio

Sud BiH izrekao najveću kaznu dosad za osuđene koji su prokrijumčarili 7 tona trave iz Crne Gore u BiH te Hrvatsku

marihuana

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je jednu od najvećih kazni za trgovinu drogom, osudivši na ukupno 34 godine zatvora četiri osobe koje su prokrijumčarile skoro sedam tona marihuane iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Kako je objavljeno iz državnog Tužiteljstva BiH, prvostupanjskom presudom Suda BiH prvooptuženi Ivan Antunović osuđen je na 14 godina zatvora, a još trojica optuženih na ukupno 20 godina za organizirani kriminal i trgovinu drogom.

“Izrečeno je više od 30 godina zatvora, uz velike novčane kazne, više stotina tisuća maraka. Jedna je od najvećih presuda za nedopušten promet opojnim drogama. Antunović je dobio 14 godina, dvojica su prvostupanjskom presudom osuđena na po sedam i jedan optuženi na šest godina zatvora”, naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Organizirana kriminalna skupina je iz Crne Gore preko BiH prema Hrvatskoj u razdoblju od 2012. do 2019. godine prokrijumčarila ukupno 6,8 tona marihuane, pri čemu su na crnom tržištu zaradili najmanje dva milijuna eura. Djelovali su od 2012. do 2019. i u tom razdoblju drogu preko granica prevezli najmanje 25 puta. Najčešće u količinama od oko 200 kilograma te u pojedinim slučajevima u količinama do 600 ili 900 kilograma, a prevozili su je skrivenu u cisternama.

Iz Tužiteljstva BiH osim Antunovića nisu objavili identitet drugih troje nepravomoćno osuđenih osoba. Tokom 2020. Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnicu protiv sedam osoba: petorice iz BiH, te dvojice hrvatskih državljana Maria Vuletića (33) i Jurice Vuletića (34) iz Metkovića.

Najčitanije