15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Suđenje optuženima za šverc kokaina na brodu ,,Jadran“, odbranu iznio podoficir

On je ispričao i da nije znao da se u torbama nalazi droga, već je to saznao na dan kada je vojna policija došla na brod.

Pretres

– Svaki ranac sam stavio u ,,prostor 1“, a to je dio u kojem se nalazi 30 kreveta i više ormarića. Jedan ranac sam stavio u moj ormarić koji se nalazi kod kreveta gdje sam spavao – u desnom dijelu prostorije, drugi sam stavio u suprotnom – lijevom dijelu, u ormarić na kojem piše ,,Miloš Kulić“, treći ranac sam smjestio u jedan od preostala dva moja ormarića u središnjem dijelu prostorije, a četvrti i peti (koje nijesam vadio iz kese) stavio sam ispod svog kreveta – ispričao je Radenović.

On je pojasnio da svaki od ormarića ima ključ, ali kada je došla vojna policija oni su bili zaključani.

– Ne znam ko ih je zaključao i uzeo ključeve. Znam samo da je na zahtjev vojne policije došao Željko Španjević koji je dužio duple ključeve i on je otključao ta dva ormarića. Tada sam vidio da je Španjević sa ormara na kojem je pisalo ,,Miloš Kulić“ makao papir, zgužvao ga i stavio u džep – kazao je Radenović.

On je ispričao i da je vojna policija došla u ranim jutarnjim satima, te da je na brodu osim njega u tom trenutku spavalo još petoro-šestoro ljudi.

-U jednom momentu došao je Miloš Kulić i pitao me: „Što je ova frka?“, rekao sam da nešto traže i pitao ga da li je to možda zbog onoga što smo unijeli, on je preblijedio i kazao mi: ,,Pretpostavljam da jeste, pali smo zbog kokaina“ i tada sam zapravo saznao“ – naveo je pred sudom Radenović.

Kako je kazao, pitali su ga da li priznaje da je sve što je nađeno u njegovom ormariću njegovo.

-Rekao sam da priznajem. Jedan od vojnih policajaca mi je rekao da podignem ranac i malo razgrnem da vide šta je unutra, ja sam zavukao ruku da on pogleda, a potom je on rekao ,,aha“ – kazao je Radenović.

Sumnje

Radenović je pojasnio i da je od rođenog brata svjedoka saradnika Miloša Kulića, Marka dobio informaciju da brod ,,Jadran“ treba da isplovi prema Turskoj.

-Sa Milošem Kulićem sam se vidio 16. aprila 2019. na brodu, i tada me pitao jesam li razgovarao sa njegovim bratom oko kombinacije, a ja sam naveo da mi je pomenuo. Rekao sam da ću pomoći oko toga kako sam i obećao – naveo je Radenović, dodajući da mu je Miloš Kulić sjutradan rekao da su u pitanju ,,stvari koje treba da se ubace na brod, a to je teško nekih 20-30 kilograma“.

Kako je dodao, na pitanje o kakvim se stvarima radi, Kulić mu je rekao da je bolje da ne zna.

– Tada sam prvi put posumnjao da je riječ o nečem nelegalnom, ali nijesam insistirao da mi kaže smatrajući da bi mi zbog dugogodišnjeg prijateljstva rekao da je riječ o nečem ozbiljnom – naveo je Radenović.

Prema stavu specijalnog tužilaštva, prikupljeni dokazi ukazuju da su Nikšićanin Dejan Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić tokom 2018. godine oformili kriminalnu organizaciju kojoj su pristupili Vojin Stupar, podoficir Duško Radenović i Tivćanin Radomir Osmajić, ali i stariji vodnik Miloš Kulić kome je u istrazi dodijeljen status svjedoka saradnika. Njihov zadatak je bio da na školski brod ,,Jadran“ sakriju kokain koja je trebalo da se preveze u Tursku. Pošiljka kokaina trebalo je da bude plaćena heroinom koji bi na isti način prokrijumčaren u povratku. Tužilaštvo smatra da je Radenovićeva uloga bila da postupa po naredbi i uputstvima članova kriminalne organizacije, preuzima kokain i unosi ga na školski brod ,,Jadran“, te i da ga nakon uplovljavanja u luke Turske preda drugim članovima kriminlane organizacije i od njih preuzima istu količinu heroina. Osmajić se tereti da je preuzimao kokain radi dalje prodaje na teritoriji Tivta, pakovao ga u aluminijske folije i predavao ga na čuvanje članovima kriminalne organizacije. Stupar je, prema tvrdnjama istražitelja, postupao po naredbi organizatora – obezbjeđivao i čuvao vatreno oružje i municiju, pripremao i pakovao kokain u rance.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije