8 C
Kotor

Slušaj online radio

Suhomeđom obnovljene šetne staze na Tvrđavi Sv. Ivan

Šetne staze kroz Tvrđavu Sveti Ivan- San Đovani ove sezone dočekuju turiste u novom, obnovljenom „ruhu“, zaogrnute suhomeđom od autentičnog, već postojećega kamena, što i jeste u skladu sa izvornom arhitekturom ovog fortifikacionog i graditeljskog bisera Boke Kotorske.

 Suhomeđa i staza tamponirana kamenom dočekuje posjetioce već od samoga starta na ulazu sa sjeverne strane, nastavlja pored punkta Svetoga Roka, gdje je počela sanacija ruševnog objekta, ide rutom pored Crkve Gospe od Zdravlja, te nastavlja dalje sve do ispod samoga vrha Kaštela Sv. Ivan, gdje su radovi još uvijek u toku. Staza se čisti, popunjava kamenom, tamponira, što nailazi na odobravanje posjetilaca. Neki od njih se pitaju da li se možda koristi i beton, s obzirom da ima naznaka za to, a poznato je da se u obnovi zaštićenih starina strogo mora poštovati tradicionalni način gradnje, sa tačno određenim razmjerom za sastav vezivnog materijala.

Drugi ulaz, od Gurdića, pak, nije dostupan posjetiocima, zatvoren je i označen trakama zbog radova na sanaciji stijena koje su se odronile sa obronka brda. Turisti ipak prolaze, bez obzira na zabranu, koja stoji ispisana na upozorenju, okačenom na traku.  Cijeli južni dio trvđave još uvijek nije pristupačan za obilazak, upravo zbog preko potrebne rekostrukcije i sanacije.

Na Kaštelu prepunom posjetilaca, naročito mladih, nema više nagomilanoga smeća, ali se ipak, tu i tamo nađu „skrovita“ mjesta sa bačenim plastičnim flašama, dok se po neka prazna boca ili kesica, papir nađu u skoro svakom udubljenju-puškarnici.

Sama utvrda na vrhu obrasla je grmljem, koje razara kamenu građu, a na nekim mjestima odavno su vidljivi odroni, rupe, koje iz godine u godinu postaju sve veći. Ako se ne saniraju na vrijeme, biće ih teže obnoviti u slučaju da se obruše.

Suhomeđa iznad crkve Gospa od Zdravlja

Upozorenja na opasnost, okačena na kritičnim dionicama kamenog zida, oštećena su tako da nemaju više prvobitnu svrhu.

-Radovi na održavanju Tvrđave obavljaju se kontinuirano, fazno, prema ranije usvojenom planu. Rekonstrukcija šetnih staza obavlja se tokom cijele sezone. Bedemi se naplaćuju i jedan dio sredstava se vraća za investiciono održavanje, te smo tako u obnovu staza uložili 350 hiljada eura. Sada sklanjamo obrušene stijene sa tri lokacije i postavljamo zaštitne mreže iznad oba ulaza na Tvrđavu. Pored tekućeg održavanja, radi se i na čišćenju i sječi niskog i visokog rastinja, kazao nam je Ognjen Vukasović, sekretar Sekretarijata za investicije Opštine Kotor.

Koliko je pogled sa Tvrđave inspirativan pokazuje i ova fotogtrafija mladića koji se ispeo na jednu kulu, gdje je opušteno svirao gitaru i snimao video.

Kako se na fortifikaciji sada radi tokom cijele godine, sve upućuje na potrebu osnivanja posebnog preduzeća koje bi se bavilo samo održavanjem, rekonstrukcijom i sanacijom ovog reprezentativnog naslijeđa UNESCO-a.

/M.D.P./

Najčitanije