23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Surlaš uništio još šest velikih palmi na Pinima

Osusene stare palme ispred hotela Astoria

Komunalno preduzeće Tivat narednih dana posjeći će još šest velikih stabala palmi vrste kanarska datula sa najudarnije zelene površine u tom gradu- na rivi Pine, a koja su tokom proteklih mjeseci ljetnje sezone uništena od strane štetnog insekta – crvenog palminog surlaša.

U pitanju su  tri velika stabla palmi na krajnjem istočnom dijelu Pina, ispred hotela „Astoria“, te tri nešto malo mlađa stabla na sjeverozapadnom kraju gradske rive, u blizini zgrade ispostave Lučke kapetanije. Palme stare preko 90 godina ispred „Astorie“ već su potpuno osušene i izgubile su skoro sve grane u svojim krošnjama, dok su tri stabla kod Lučke kapetanije u nešto manje uznapredovanoj fazi uništenja, ali se i po njihovim krošnjama koje su dobile oblik kišobrana a grane promijenile boju, vidi da ni tim palmama na žalost, nema spasa.

Surlaš je inače, već na Pinima uništio ukupno devet stabala velikih kanarskih palmi starih između 50 i 100 godina, a koja su morala biti posječena lani. Komunalno preduzeće Tivat u međuvremenu je promijenilo način borbe protiv tog štetnog insekta prelazeći na tzv. metodu ukapavanja insekticida direkno u krošnju i stablo palmi. To je jedno vrijeme davalo nade da se situacija popravlja i da je pronađen način da se zaustavi pohara palmi od strane insekta koji na ovom podneblju, nema prirodnog neprijatelja. Međutim, pokazalo se da je ovo, barem za šest velikih kanarskih palmi na Pinima koje su se u međuvremenu osušile, bilo nedovoljno za njihov spas.

Inače, Opština  je prije nekoliko mjeseci sklopila ugovor sa tivatskom firmom „MK Green Factory“  čija je ponuda ocijenjena kao najpovoljnija na tenderu koji je lokalna uprava raspisala za nabavku i sadnju ukupno 11 većih novih sadnica palmi vrsta kanarska datula. Tražena su stabla visine od 4 do 5 metara i obima debla od 1,6 metara, a bilo je planirano da se devet sadnica zasadi na gradskoj rivi i šetalištu Pine gdje bi one zamijenile isti toliki broj od surlaša uništenih i lani posječenih palmi, dok su dva nova stabla trebala da budu posađena ispred zgrade Centra za kulturu koja je takođe lani ostala bez prepoznatljivog dekora – dvije velike kanarske palme sa obje strane stepeništa i ulaza u zgradu. „MK Green factory“ je taj će posao trebalo da obavi za 84.483 eura sa PDV-om, međutim, nove palme ni do danas nisu još posađene na planiranim lokacijama. Opština i Komunalno sugerilsali su da se taj posao odloži za nakon završetka špica ljetnje turistilke sezone, ali je i sada neizvjesno da li će se novim palmama na Pinima zamijeniti posječena stabla. Naime, iz Komunalnog upozoravaju da na mjestima gdje su bila stara stabla postoji čitava mreža raznih podzemnih instalaija koje bi se vrlo vjerovatno, oštetile tokom sadnje novih palmi, pa je za sada neizvjesno da li će se i kada obnoviti jedno od prepoznatljivih hortikulurnih obilježja Tivta – drvored palmi na gradskoj rivi.

Izvor:S.L

Najčitanije