12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Sve je više vjetroelektrana na moru, da li ćemo ih imati i u Crnoj Gori?

Vjetrogeneratori na moru, ilustracija (David Kaspar, Pixabay)

Kapaciteti vjetroelektrana na moru (offshore) povećani su u Evropi 18 odsto u prošloj godini, na 18,5 gigavata (GW), a u ovoj godini očekuje se njihov dalji rast, pokazuje izvještaj udruženja Wind Europe.

U Evropi je prošle godine instalirano 2,6 GW novih kapaciteta za proizvodnju struje iz offshore vjetroelektrana, te je završeno 15 novih offshore vjetroektrana. Od toga najveći dio kapaciteta – 85 odsto – otpada na Veliku Britaniju i Njemačku, koje su instalirale dodatnih 1,3 GW kapaciteta.

U izvještaju se još navodi i da se trenutno u Evropi gradi šest vjetroelektrana na moru, a 12 novih projekata je prošle je godine ušlo u finalnu fazu odlučivanja o investiciji, što odgovara dodatnih 4,2 GW kapaciteta i 10,3 milijarde eura ulaganja, javlja SEEbiz.

Isto tako, prošle je godine prosječna veličina turbine na moru bila 6,8 megavata, što je 15 odsto više u odnosu na godinu ranije.

U Crnoj Gori imamo vjetropark na Krnovu a odnedavno je u probnom radu i onaj na Možuri iznad Ulcinja.

Da li ćemo vidjeti u budućnosti i vjetrogeneratore koji “vire” iz crnogorskog mora, vidjećemo, ali će ta ideja sigurno naići na otpor pojedinaca i organizacija koje se bave zaštitom životne sredine.

Najčitanije