20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečano otvaranje 22. KotorArt Don Brankovih dana muzike 13. jula

Don Brankovi dani muzike

Violinista Nemanja Radulović nastupiće sa svojim ansamblom Double Sens  na koncertu pod nazivom Put oko svijeta povodom svečanog otvaranja XXII KotorArt Don Brankovih dana muzike , 13. jula od 21.30 sati na trgu ispred Katedrale sv. Tripuna u Kotoru. Program je dio koncertne turneje i promocije novog albuma Roots (Korijeni) snimljenog za Izdavačku kuću Varner Klasiks 2022. godine.

Na repertoaru koncerta naći će se objedinjeni aranžmani tradicionalne i savremene muzike, kroz muzičko putovanje svijetom – od srpskog i balkanskog folklora, preko melodija evropskih zemalja, sve do zvukova iz udaljenih krajeva Kine, Indije i Japana. Većinu aranžmana, uz Nemanju Radulovića, radio je pijanista Aleksandar Sedlar, koji je i sam gost koncerta.

Don Branko Sbutega – foto M. Marušić

Ulaznice za događaj mogu se nabaviti preko GigsTix mreže, putem njihovog sajta www.gigstix.me kao i na određenim Tobacco S Press kioscima širom Crne Gore.    

Nemanja Radulović, srpsko-francuski violinista koji svojom jedinstvenom energijom, uzbudljivom virtuoznošću, dubinom izraza i avanturističkim programom potvrđuje ideju da muzika zbližava ljude, posljednji album, Roots (Korijeni), objavio je za Izdavačku kuću Varner Klasiks, 2021. godine. Prethodili su kompakt-diskovi za izdavačke kuće Dojče Gramofon i Juniverzal Mjuzik Grup. Nastupao je u najprestižnijim svjetskim salama poput njujorškog Karnegi hola, amsterdamskog Koncergebaua, sale Berlinske filharmonije, sale Plejel u Parizu, Pozorišta na Jelisejskim poljima, hola Suntori u Tokiju itd. Kao solista, nastupa sa vodećim svjetskim orkestrima, među kojima su: Londonska, Minhenska i Njujorška filharmonija, Berlinski, Tokijski, Montrealski, Geteborški i Sidnejski simfonijski orkestar, Kraljevska filharmonija iz Liverpula, Drezdenska državna kapela itd. Redovno održava resitale s harfistkinjom Marijel Norman, pijanistkinjama Lor FavrKan i Suzan Manof. Bio je pobjednik violinskih takmičenja Jozef Joakim u Hanoveru, Žorž Enesku u Bukureštu i Stradivarijus u Kremoni. Studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na Visokoj školi u Sarbrikenu, Akademiji Štaufer u Kremoni i na Pariskom konzervatorijumu.

Double Sens osnovan je 2008. godine, kada je violinista Nemanja Radulović okupio neke od svojih omiljenih muzičara iz Francuske i Srbije da sviraju zajedno u kamernom orkestru. Ujedinjeni prijateljstvom, sa jakom ljubavlju prema muzici i izrazitom strašću prema njenom dijeljenju na sceni, članovi Orkestra sviraju zajedno širom svijeta, a nedavni i budući nastupi uključuju koncerte u Pozorištu na Jelisejskim poljima, bečkom Koncerthausu, dizeldorfskom Tonhaleu, Mersejskoj operi, Kolarčevoj zadužbini, Koncertnoj sali u Kjotu, sali Berlinske filharmonije. Orkestar je snimio pet albuma, među kojima su The 5 Seasons (Deka, 2011) i Journey East (Dojče Gramofon, 2015). Radulović i Double Sens snimili su prvi put CD za Izdavačku kuću Varner Klasiks 2022. godine. Ideja za album razvila se za vrijeme pandemije kovida-19, kada je Radulović tokom izolacije imao vremena da dublje promisli muziku danas, ali i muziku prošlosti i budućnosti. S tim u vezi, kompakt-disk pod nazivom Roots objedinjuje aranžmane tradicionalne i savremene muzike, kroz muzičko putovanje svijetom – od srpskog i balkanskog folklora, preko melodija evropskih zemalja, sve do zvukova iz udaljenih krajeva Kine, Indije i Japana.

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva.

/M.D.Popović/

Don Branko Sbutega – osnivač KotorArta

branko-sbutega

Don Branko Sbutega (1952.−2006.) bio je župnik crkve svetog Eustahija u Dobroti. Rođen je 8. aprila 1952. godine u Kotoru gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i glazbenu školu. Najprije je studirao medicinu u Beogradu, a nakon toga filozofiju u Beču i teologiju u Zagrebu i Rimu. Za svećenika je zaređen 15. jula 1979. godine na otoku Gospe od Škrpjela.

Nakon potresa 1979. radio je na obnovi sakralnoga i kulturnog patrimonijuma Kotorske biskupije. Početkom devedesetih godina osnovao je Centar za pomoć izbjeglicama s prostora bivše Jugoslavije u talijanskoj Padovi. Po povratku u Kotor, 1996. godine nastavio je s humanitarnim radom u Caritasu Kotorske Biskupije.

Kao erudit, poliglot i ljubitelj umjetnosti dao je veliki doprinos kulturi. Organizovao je i podržavao brojne lokalne i međunarodne kulturne manifestacije i inicijative među kojima je i Grupa književnika 99. Osnovao je festival KotorArt.

U javnosti je prepoznat po mirotvornom angažmanu, toleranciji i promociji suživota tokom godina jugoslavenske krize. Bio je veliki zagovornik zaštite čovjekove okoline i obnove crnogorske neovisnosti. Koautor je knjige “Stara književnost Boke”, a knjiga “Kurosavin nemir svijeta” objavljena je neposredno pred njegovu smrt 27. aprila 2006. godine kao zbornik njegovih tekstova i intervjua.

/M. Marušić/

Najčitanije