21.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Zvanično otvorena Marina Kotor – Luka Kotor obilježila 35 godina rada

Otvorena Mrina Kotor – foto Radio Kotor

Povodom 35 godina rada „Luke Kotor“, sinoć je zvanično otvorena Marina Kotor, a vrpcu su simbolično presjekli predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i predsjednica Odbora direktora preduzeća Ljiljana Popović Moškov.

„Ukupni kapacitet marinskog dijela povećan je gotovo tri puta u odnosu na dosadašnji i iznosi 173 priveznih mjesta. Prvi put u okviru marine obuhvaćeno je i 40 komunalnih vezova za potrebe naših građana“, rekla je Popović Moškov, dodajući da je kontrola ulazaka i izlazaka na gatove tehnološki modernizovana pomoću kartica koje će korisnici dobiti , a čitava marina je pod video nadzorom. U narednim danima očekuje se uspostavljanje pokrivenosti marine wi-fi signalom za sve njene korisnike, a omogućeno je i on line bukiranje.

„Ovom investicijom Luka Kotor je stvorila preduslove za još veću afirmaciju grada za nautički turizam, dala gradu reprezentativnu marinu u skladu sa prostorom i njenim položajem, a istovremeno realizovala jednu od preuzetih obaveza na osnovu kojih je dobila ugovor o koncesiji“ – kazala je Popović Moškov.

Kompanija i u narednom periodu nastaviti da radi na osavremenjavanju svih vidova usluga koje, kako je kazala, nautičari i brodari očekuju da dobiju kada uplove u luku i pristanu u marini. U godinama redovnih uslova za poslovanje, Luka Kotor, raznim vrstama lučkih usluga na  kvalitetan način opsluži i do 490 brodova, koji dovedu i do 800.000 turista u sezoni. Pored brodova luku godišnje posjeti i do 900 jahti, kazala je Popović Moškov.

Gradonačelnik Vladimir Jokić uputio je komplimente menadžmentu preduzeća na tome što je „u rekordno kratkom roku“ uspio da od ideje dođe do realizacije ovako značajnog projekta.

„Da investiciju od 1,3 miliona eura pretvore u realnost i stvore mogućnost da večeras zajednički otvorimo nove prostorne kapacitete luke Kotor. O značaju luke Kotor za grad ne treba trošiti puno riječi, dovoljno je osvrnuti se oko sebe. Gotovo sve što vidimo u ovom gradu nastalo je kao rezultat pomorskih aktivnosti njegovih građana, kao rezultat rada onoga što je bila Luka Kotor u svim njenim oblicima postojanja u proteklih milenijum ipo ili dva“, ocjenio je Jokić.

„U koliko u Kotor ne budu uplovljavali brodovi, onda ni Kotor više neće biti grad. Zbog toga i ovo proširenje kapaciteta, ali i buduća proširenja kapaciteta, kao što je izgradnja pilona za sigurno privezište velikih brodova, obezbjeđivanje sigurnih sidrišta prema Dobroti i Orahovcu, čini nešto što je naša nužda i naša obaveza kako bi stvorili mogućnosti da i u narednim godinama i decenijama Luka Kotor uspješno posluje. Takođe, ono što je sigurno opredjeljenje ne samo ovog rukovodstva, nego siguran sam i svakog budućeg, jeste da Luka Kotor ostane u većinskom vlasništvu Opštine Kotor, a da što se tiče akcionarskog udjela, on može samo da se uvećava u korist grada, a nikako da se smanjuje“, kazao je predsjednik  Jokić.

Otvaranje izložbe – foto Radio Kotor

Nakon svečanog otvaranja marine, u galeriji Kulturnog centra „Nikola Đurković“ otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Luka i grad – život i trajanje“, koja je priređena u saradnji sa Pomorskim muzejom Crne Gore (PMCG) u Kotoru.

Otvarajući izložbu, autor postavke, kustos Pomorsko tehničke zbirke u Pomorskom muzeju, Ilija Mlinarević, poručio je da je cilj da se približi i dokaže neraskidiva veza grada Kotora i njegove luke.

Kotorska luka vjekovima je bila jedini izlaz u svijet, na Mediteran kojem pripada, poručio je Mlinarević.

/B.M. – Radio Kotor/

Najčitanije