21 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečano otvoren 19. Međunarodni festival klapa Perast

19.Međunarodni festival klapa Perast svečano je otvoren u petak na Pjaci Svetog Nikole programom „Klapska baština MFK Perast- omaž zaslužnima“, u čast stvaralaštva kompozitora iz Boke Kotorske, Borislava Tamindžića, Vicka Nikolića i Nikole Gregovića.

U ime Festivala klapa prisutne je pozdravila predsjednica MFK Perast Tina Braić Ugrinić, koja je kazala da je brojne aktivnosti ovog Festivala spriječila pandemija koronavirusa, ona se zahvalila svima koji su uprkos otežanim uslovima došli da podrže klapsku noć.

“Ove godine smo uprkos situaciji pripremili dvije klapske večeri, koje će razbiti ovogodišnju monotoniju življenja i ograničenih kulturnih dešavanja“ –  poručila je Braić Ugrinić.

Festival klapa 2020.

“Ono što želim posebno istaći kao novinu je da imamo u planu da dječije klape Marineri, koju vodi prof. Nada Baldić, i klapu Ponta, koju vodi prof. Antonia Ulčar, što skorije uvrstimo u sastav Festivala i da se finansiraju kroz njegov budžet. Njegovanje kulturnog naslijeđa kroz promociju dječijeg klapskog pjevanja ogromna je nada za buduće trajanje klapske pjesme i  kulturne vrijednosti koju kroz njih Boka i Crna Gora posjeduju” – zaključila je predsjednica MFK Perast Tina Braić Ugrinić.

Festival je otvorila sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor Marina Dulović.

Festival klapa 2020.

“Uprkos ograničenjima uslijed poznatih okolnosti, uspjeli smo da nastavimo tradiciju i organizujemo ovaj 19. po redu Međunarodni festival klapa. Zahvaljujući bogatom kulturnom nasljeđu kao i brojnim umjetničkim programima Kotor ima posebno mjesto na crnogorskoj kulturnoj  mapi. Perast, biser u srcu Boke, grad bogate prošlosti, daje svoj doprinos i u ovom vremenu, posebno nastoji da očuva kulturnu baštinu svojih predaka. Međunarodni festival klapa koji u ovom čarobnom ambijentu slavi 19. ljeto značajno doprinosi njegovanju i afirmacije izvorne klapske pjesme”, kazala je Dulović.

Izvršni direktor MFK Perast, Mikan Kovačević je istakao da zbog ograničenog broja publike, ove godine program obje večeri, zainteresovani mogu pratiti uživo putem Youtube kanala i društvenih mreža.

Festival klapa 2020.

“Četrdesetak klapa koje su se sa velikom radošću i velikim iščekivanjem, da će ponovo doći u Perast, su se prijavile na naš konkurs, prvo onaj u martu, zatim i na onom u junu mjescu. Nažalost, više klapa je u posjednjih 20 dana otkazalo dolazak. Bio je planiran zaista bogat program ali okolnosti koje su zahvatile cijeli svijet su nas navele da odstupimo od planiranog”, naglasio je Kovačević.

U bogatom programu astupile su klape: Alata, Assa Voce, Štiglići, Maris i Karmpana, kao i mandolinski orkerstar Nocturno i sastav Škuribanda.

Ljubitelji klapske pjesme direktan prenos su mogli pratiti preko FB stranice i YouTube kanala KotorArta, što će biti omogućeno i večeras druge večeri festivala od 20 sati.

Festival klapa 2020.

Večeras je će biti održano drugo veče Festivala sa takmičarskim programom od 20 sati, uz nastup ženskih  i muških klapa i u kategoriji Nova klapska pjesma.

Najčitanije