25 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečano otvoren 36. Hercegnovski filmski festival koji se ove godine održava pod motom “Sve boje filma”

Kulturna scena Herceg Novog ponovo je zasijala u utorak na Kanli kuli, gdje je, uz intoniranje himne, hitove iz nekih od najpoznatijih filmskih ostvarenja, kao i vatromet, svečano otvoreno 36. izdanje Filmskog festivala, koje će do 28. avgusta donijeti magiju sedme umjetnosti kroz tri selekcije na tri bioskopske lokacije.



Filmski festival Herceg Novi je, zahvaljujući svojoj visokoj kvaliteti i umetničkim dosezima, neosporno stekao prestižan status manifestacije od posebnog značaja za kulturni pejzaž Crne Gore, istakla je ministarka kulture i medija, Maša Vlaović.

Ona je, na otvaranju 36. izdanja festivala pod sloganom “Sve Boje Filma” podsjetila da Ministarstvo kulture i medija, zajedno sa Opštinom Herceg Novi, pruža neprestanu podršku ovom događaju, „čime se svake godine realizuje kao sve značajniji filmski spektakl i kao takav prevazilazi granice naše države“.

„Ovogodišnje izdanje festivala okuplja raznolike umjetničke poetike i autorske strategije koje univerzalnim porukama filma pridodaju svoju specifičnost. Izuzetno značajna festivalska selekcija pruža dubok uvid u aktuelno stvaralaštvo u oblasti igranog i dokumentarnog filma, te reflektuje umjetnički i produkcijski kvalitet“, rekla je Vlaović.

Posebno je izdvojila i film istaknutog crnogorskog reditelja Živka Nikolića, koji će nakon gotovo tri decenije, doživjeti svoju premijeru.

Maša Vlaović ministarka – foto Vlada CG

„Ovaj Festival se stoga može okarakterisati po prepoznatljivom selekcionom rukopisu, njegovanom sa jedinstvenim senzibilitetom prema umjetničkoj inovativnosti i angažovanosti filma koji dopire do naše publike“, rekla je ministarka.

Predsjednik Opštine Stevan Katić je istakao da 36 godina trajanja Festivala nosi kvalitet postojanja, prepoznatljivost Herceg Novog u svijetu filmskih stvaralaca i poštovalaca.

Glumica Seka Sablić otvarajući festival kazala je „sada kad otvorim festival nemojte da ga zatvarate i neka ostane otvoren“.

Predsjednik Savjeta festivala Stevan Koprivica uručio joj je nagradu “Milan Žmukić” i poručio da se ona najbolje snalazi u komediji.

– Teoretičri ne vole komediju, ali publika je voli i jedan divan francuski pisac je rekao „komedija je kao morski talas i kada ga prođete i zapanji vas ona svježina i divota talsa, ali vam ostane gorak ukus soli na ustima“. Takve vrste komedije nam interpretira Seka Sablić. Hvala joj za takvu plemenitu vrstu komedije – kazao je on.

Nakon što joj je uručena nagrada, Sablić je kazala da je to priznanje za njene godine, trajanje i posvećenost ovom poslu.

v

– Milan je bio važan čovjek u pozorištu i veliki producent u jugoslovenskoj produkciji. E pa Žmule, tako smo ga zvali, ko bi rekao da ću ja jednog dana dobiti nagradu koja nosi tvoje ime – kazala je Sablić.

Prvi put su u okviru programa svečanog otvaranja poznati glumci pjevali pjesme iz nekih od najpoznatijih filmskih hitova, poput „Igrajmo poslednji tango“ iz „Balkan ekspresa“ ili „Na morskome plavom žalu“ iz legendarnog Kusturičinog „Sjećaš li se Doli Bel“, uz poznate inserte iz tih ostvarenja na velikom platnu.

Herceg Novi – Otvaranje 36. foto CG News

Ovogodišnje izdanje Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala, sa pažljivo odabranim filmovima u selekcijama dugometražnog igranog, dokumentarnog i studentskkog filma donosi bogatstvo žanrova, priča i estetika. Program će obogatiti i selekcija Kino Evropa, sačinjena od nagrađenih filmova sa renomiranih evropskih festivala, i “Adriatic Audience Award” Mreže festivala Jadranske regije.

Nakon svečanog otvaranja Festivala počela je prva projekcija u zvaničnoj takmičarskoj konkurenciji – dugometražni igrani film “Sirin”, Senada Šahmanovića.

Najčitanije