12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečano otvorene 18. Igre malih zemalja Evrope

Otvorene Igre malih zemalja – foto gov.me

Svečanim programom ispod zidina budvanskog starog grada u ponedjeljak su zvanično otvorene 18. Igre malih zemalja Evrope (IMZE) sportsko takmičenje na kojem će od 27. maja do 1. juna učestvovati 846 sportista iz Crne Gore, Kipra, Islanda, Monaka, Luksemburga, Lihtenštajna, Andore, Malte, San Marina i Vatikana.


Igre je otvorio predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

“Dobrodošli u Crnu Goru na 18. igre malih država Evrope. Kao najmlađi član vaše sportske porodice, Crna Gora je prvi put domaćin igara. Za gradove organizatore, za COK i za državu posebna je čast što smo dobili priliku da ugostimo ljude iz devet evropskih država. Dijelimo ideje europskih vizionara, koji su nakon II svj. rata, preokrenuli istorijske tokove, prihvatajući da različitosti nijesu prijetnja, da su one prirodne i da je samo jedan odgovor na njih: da ih poštujemo! Zato je Crna Gora pronašla sebe u društvu zemalja koje dijele te vrijednosti i zato je nakon obnove nezavisnosti, čiju smo trinaestu godišnjicu proslavili prije neki dan, hrabro i bez dvoumljenja krenula putem evropskih i euroatlantskih integracija“ – kazao je Marković.

Predsjednik evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančić je poručio da je Crna Gora dokazala da mali narod može imati veliko srce.

Predsjednik COK-a Dušan Simonović poželio je srdačnu dobrodošlicu učenicima.

“Sport je prije svega i više od svega igra. Igra nas spaja i ujedinjuje. Mi ćemo u toku ovih Igara, biti svijet u malom, svijet u kojem se igra. Nije važno da li dolazimo iz malih ili velikih zemalja, bitno je da imamo veliko srce u koje staje strast prema sportu”, kazao je Simonović.

Olimpijski plamen je upalila crnogorska proslavljena rukometašica Bojana Popović.

IMZE je takmičenje koje se organizuje u okviru Evropskog olimpijskog pokreta od 1985. godine, a pravo nastupa imaju države sa manje od milion stanovnika.

D. Marković

Na Igrama malih zemalja učestvuje 846 sportista iz devet država, Kipra, Islanda, Monaka, Luksemburga, Lihtenštajna, Andore, Malte i San Marina, Vatikana, koji prvi put učestvuju na nekoj sportskoj manifestaciji. koji će se takmičiti u deset sportova, od 27. maja do 1. juna.

Sportisti će se nadmetati u deset disciplina, atletici, boćanju, odbojci, odbojci na pijesku, košarci, plivanju, džudou, streljaštvu, tenisu i stonom tenisu.

Igre se održavaju u Podgorici, Budvi, Baru, Tivtu i Cetinju.

Izvor:M.M.

Najčitanije